- 2016 12 01, 15:46
Tiesa, skaičiau knygą, po to skaitė dar pora mano pažįstamų, turinčių depresijas ir pan. sutrikimus. Knyga vadinasi Meilė Jančorienė - Rinkevičiūtė - "Nerimo akmuo. 12 negirdėtų būdų depresijai, nerimui, stresui įveikti"
Man pačiai ją rekomendavo. Knyga labai greitai skaitosi. Štai joje ir yra naujausi metodai depresijai gydyti.
Tai tiek galėčiau parekomenduoti, nes manau, kad reikia pačiai viską "suvirškinti".
Iš terapijų, tai gal daug kas žino, bet kai kam padeda antidepresinės lempos (kai kankina ypač sezoninė depresija), dar Vasaryne yra magnetų terapija. Kaip tiksliai ji vadinasi nepamenu. Gal magnetinių impulsų terapija. Tai kai kam ji pagerina būklę, deja nepagydo. Čia berods iš JAV atėjęs terapijos metodas, kai suranda galvos srityje reikiamą smegenų sritį, ten uždeda kažkokį magnetinį prietaisą ir apie 40 min. kala (kiek žinau pakenčiamai, įmanoma tverti).
Dar pastebėjimas. Yra žmonių dalis, kurie depresija susirgo, nes turėjo tėvą (-us) alkoholikus, kitiems - dėl perfekcionizmo, pedantiškumo, kitiems "stogą" nunešė darbas ar blogas vyras. Iš pirmo žvilgsnio atrodo, vyras, darbas - baisi čia problema, bet pasigilinus į tų žmonių gyvenimus, tai tikrai nejuokinga ir nėra taip viskas paprasta. Kalbu iš patirties, t.y. pažįstamų patirčių. Aš pati esu alkoholikų vaikas, tai kaip sakė garsi psichoterapeutė, esu jau užprogramuota depresijai ir visokioms problemoms. Taigi noriu dar atkreipti dėmesį, paklausti - ar žinote savo ligos priežastį (-is), šaknis? Nes tai labai svarbu gydantis pas psichologą ar psichoterapeutą.
Mano nuomonė - vaistai tikrai neišgydys ligos. Geriausiu atveju pasiekiama bus remisija, o kada vėl bumtels liga, kas žino. Mano atveju - kuo didesnes antidepresantų ir papildomų vaistų (neuroleptikų, raminamųjų) dozes davė, tuo savijauta blogėjo. Ir tik po ilgo laiko, kai įgavau patirties, ėmiau geriau pažinti savo organizmo reakcijas į vaistus - ėmiau mažinti antidepresantų dozes, atsisakiau neuroleptikų, pasilikau raminamus reikalui esant ir migdomuosius (tariausi su gydytoja). Ir iškart savijauta pagerėjo. Aš nepasveikau, bet nesijaučiu zombiu, robotu, ar nesiorientuojančia aplinkoje žmogysta su svaigstančia galva.
Tie, kurie išbandė įvairius gydymosi būdus, meldėsi Dievui, ėjo tam tiku savo nušvitimo keliu, praktikavo jogą, filosofijas ir pan. Deja ir jiems nepavyko galutinai įveikti ligos. Ji vis išlenda, žinoma, ne taip skaudžiai, bet būna būna. Nesakau, kad kuris iš kelių yra blogas, tereikia jį sau atsirinkti, išbandyti. Aš pvz. visai norėčiau paderinti intensyvų sportą su joga. Mano minčiai labai pritarė gydytoja. Taigi paskaičius mano rekomenduotą knygą gal kils dar daugiau minčių, ką būtų galima išbandyti.
Man labai patiko dar budistų vienuolio pasakojimai. Tą knygelę rekomendavo psichoterapeutė - vadinasi ji Ajahn Brahm - "Atverk savo širdies duris".
Yra daug užsiėmimų - meno terapijos spalvinimo knygos, šokio-judesio terapijos. Bet aš realiai tai vadinu savęs apgaudinėjimu, nes per kažkokias veiklas bandoma pabėgti nuo savo emocijų, jas tušuojam. Gydytojai priešingos nuomonės. Matyt, tokia jau esu asmenybė sudėtinga, itin jautri, linkusi į gyvenimo prasmės paieškas ir nesusitaikymą su šio pasaulio blogybėmis.
F.33.2 ir F.61
20 mg paroxetine, 3mg bromazepam, 25 mg quetiapinum ~18 val nerimui, 50-75 mg quetiapinum miegui.