Moderatorius: Astro-Meška

Vartotojo avataras
Parašė maumuo
Ramu5 rašė:Nu bet čia ir yra, kaip sakant, juokingiausias juokas. Jis padarė mano rytą :D

kai kam tai piktas psityčiojimas, bet jei tau tai juokinga tada viskas o.k., svarbiausia, kad gera nuotaika būtų
Vartotojo avataras
Parašė maumuo
#204450 Mano santykis su religija Bizantiškas - tai norisi ikonas degint, tai priešingai - norisi į kryžiaus žygį joti :D

esu net vieną ikoną padaręs viskas čiki pagal 9amžiaus technologiją, kursą vedė vienas italas, ikonografas. sužinojau dalykėlių kurių Dailės Akademijoj manęs nemokė.. buvo įdomu ir naudinga... bet, dabar kalvoju kam? vis vien nesiruošiu tų ikonų piešti..

Paveikslėlis

Čia dukra laiko mano darytą ikoną :angel
Vartotojo avataras
Parašė comes
#204474 O man atrodo, tai si bei ta reiskia gyvenime, parasyti IKONA. Ne kiekvienam tai duota...... Man grazu. Nors esu protestante, ir siek tiek kitaip ziuriu i Dievo daromus atvaizdus, sventuosius ir visa kita..... bet kas zino..... Gal kada Viespats mums isaiskins kaip viskas yra is tirkruju...... :dream:
Vartotojo avataras
Parašė Morpheus
#204482 O ikonos rasomos ar piesiamos/tapomos?
Vartotojo avataras
Parašė maumuo
Morpheus rašė:O ikonos rasomos ar piesiamos/tapomos?

„graphos“ graikiškai reiškia 'atvaizduoti', "parašyti', 'nupiešti', 'nutapyti'
"eikon" reiškia atvaizdą... taip, kad kaip vadinsi ne esmė.. rusai pvz. net neturi atskiro žodžio sąvokai 'tapyti'
Trumpiau tai cielas mokslas su labai griežtom taisyklėm kuris su renesansu buvo užmirštas ir keletos entuziastų iš Italijos ir Rusijos atgaivintas XXa. antrojoje pusėje (kai iš sovietų išsprūdo keli disidentai intelektualai į vakarus)

p.s.
čiut kas galiu duoti link'ą, nes jau offtopic'ą mūriju :D
Vartotojo avataras
Parašė Morpheus
#204609 jei jau pradejom, tai issiaiskinkim iki galo :)
Tikrai ikonos atsirado ne XXa., nes greitai paguglinus radau 1410 m. Andrejaus Rubliovo ikona ir tai man labiau panasu i XV
Vartotojo avataras
Parašė maumuo
#204611 ikonos atsirado dar prieš Kijevo Rusios krikštą, tarp IV ir VI amžiaus,
viena žymiausių išlikusių:

Paveikslėlis
apie 550-ieji metai
Čia dar nesusiformavęs ikonos KANONAS ("kanon" reiškia nendrę, tai dar nuo egipto laikų matavimo vientas, rekšmė tapo bendrinė) kanonas susiformavo tarp VII ir VIII a. Bizantijos imperijoje (mano ikona atlikta griežtai laikantis kanono ir tokia pat technikai kaip IXa, auksavimas taip pat..) Ikona nėra bažnytinis menas - kaip renesanso religiniai paveikslai, tai sakralinis dalykas, kaip ir Biblija... Rusijoje išsilaikė ilgiausiai, bet pradedant nuo XVIIIa iki dabar degradavo, tapo stabu (nes tapo garbinama pati ikona, o ne tai kas ten atvaizduota, nieko nepadarysi tamsi liaudis visada laimi skaitlingumu)... dar XVIa Rusijoje "pasenusiom" (pajuodavusiom nuo žvakių) ikonom "lopydavo" cerkvės grindis nes pati ikona kaip daiktas nebuvo vertybė...
Jei nori smulkiai viską sužinoti tai čia:
http://www.polia.info/Ikona/index1.htm
aš pas tą patį br. Carlo mokiausi..
Vartotojo avataras
Parašė insomnia
#204616 maumuo, labai gražią ikoną nupiešei.
kadangi matau jog domėjaisi šiuo menu, tai gal gali atsakyti, kodėl ikonose Jėzus dažnai būna šie tiek žvairas? Ar čia kokia nors technikos dalis ar kokia nors simbolika?
Vartotojo avataras
Parašė maumuo
insomnia rašė:maumuo, labai gražią ikoną nupiešei.
kadangi matau jog domėjaisi šiuo menu, tai gal gali atsakyti, kodėl ikonose Jėzus dažnai būna šie tiek žvairas? Ar čia kokia nors technikos dalis ar kokia nors simbolika?

geras pastebėjimas =) jei ikona daryta meistro (dažniausiai tuo užsiimdavo vienuoliai) akys tapoms truputį "žvairai", tada susidaro efektas jog, kurioj vietoj bestovėtum Jėzus žiūri į tave, tai labiausiai matosi prietemoje , tik žvakių šviesoje... vienas iš kanono reikalavimų...
Vartotojo avataras
Parašė insomnia
#204621 Dėkui už atsakymą.
Beje o ši ikona tavo vienetinis darbas, ar turi ir daugiau darbelių?
Vartotojo avataras
Parašė maumuo
#204622 Vienetinis (kol kas), mane labiau domino ikonos iš teologinės pusės, dailės akademijoje to nedėstė, todėl įsiprašiau į ikonografijos kursą..., bet ką gali žinoti kaip gyvenimas pasisuks ir ką man Kūrėjas yra paruošęs :angel
Parašė Vydūnas
#204625 labai įdomi tema, nuostabiai nutapyta įkona. Įdomiai susiklostė tradicija bažnyčioje, dėl įkonų ir meldimosi prieš jas..
Čia provoslavų profesorius A. Kuraevas kalba apie ikonas iš biblijos pusės...tiesa labai reikia susikaupus įsiklausyti...
http://www.youtube.com/watch?v=erOecxy-Hrg
Vartotojo avataras
Parašė Ramu5
maumuo rašė:
Ramu5 rašė:Nu bet čia ir yra, kaip sakant, juokingiausias juokas. Jis padarė mano rytą :D

kai kam tai piktas psityčiojimas, bet jei tau tai juokinga tada viskas o.k., svarbiausia, kad gera nuotaika būtų

juokingai merega nuotraukoj atrodo - labai jau pasitikėjimo daug veide, kai tokia nuotraukos "baigtis" :D
Vartotojo avataras
Parašė Apsižiok
#219030 Kuo toliau tuo labiau nemėgstu krikščionybės ir trumparegių jos fanatikų, konservatorių kunigų ir panosėje murmančių davatkų. Fek. Velniop

Apskritai, mano manymu, vienintelė nauda iš religijos - tam tikrų moralinių normų kūrimas ir bendruomeniškumo skatinimas. Bet iki tam tikros ribos - kai tampa fanatizmu, stabdo kritinį mąstymą ir kažką primeta - velniop
Vartotojo avataras
Parašė maumuo
Apsižiok rašė:Kuo toliau tuo labiau nemėgstu krikščionybės ir trumparegių jos fanatikų, konservatorių kunigų ir panosėje murmančių davatkų. Fek. Velniop

Apskritai, mano manymu, vienintelė nauda iš religijos - tam tikrų moralinių normų kūrimas ir bendruomeniškumo skatinimas. Bet iki tam tikros ribos - kai tampa fanatizmu, stabdo kritinį mąstymą ir kažką primeta - velniop

Aš taip pat prieš fanatizmą, bet ne visi kungai fanatikai, pažįstu kelis kurie prieš seminariją yra baigę univerkoj fiziką ar matieką, turim net vyskupą su fizikos moksliniu laipsniu. Tokius žmones nepavadinsi fanatikais ar davatkom ir dėl kritinio mąstymo neprikibsi =)