Moderatorius: Astro-Meška

Vartotojo avataras
Parašė maumuo
insomnia rašė:Nevisai tikslu, nes bažnyčia atsirado per Sekmines kai buvo atsiųsta Šventoji Dvasia

atsirast tai atsirado, bet katolikų Mišios (Aukos liturgijos dalis) švenčiamos kaip Paskutinė Vakarienė pradedant rankų plovimu - "Viešpatie nuplauk mano nuodėmes, nuvalyk mano kaltybes...". Nes tada Jėzus įsteigė savo bažnyčią, tik tie žvejai dar buvo tikri grybai vis neįsikirto kame kampas, reikėjo, kad juos sukrėstų koks nors įvykis - pvz.: mylimo Mokytojo žiauri ir "beprasmė" mirtis... ir tai iškart nemačyjo, iš trečio karto, akurat per Sekmines iš trečio apsisukimo ir užsivedė, net apgirto kaip nuo jauno vyno chebrytė.. ir suprato beveik viską, pradedant kojų plovimu. :da
Vartotojo avataras
Parašė insomnia
#220226 Nuo II Vatikano susirinkimo formuluotė "Jėzus įsteigė sakramentus ar bažnyčią" laikoma netikslia. JK nieko nesteigė. Taigi bažnyčią įsteigė apaštalai po JK mirties ir prisikėlimo
Vartotojo avataras
Parašė maumuo
insomnia rašė:Nuo II Vatikano susirinkimo formuluotė "Jėzus įsteigė sakramentus ar bažnyčią" laikoma netikslia. JK nieko nesteigė. Taigi bažnyčią įsteigė apaštalai po JK mirties ir prisikėlimo

Paprašyčiau be tos wiki-dezinformacijos :D
Štai citata iš II Vatikano Susirinkimo dokumento Lumen Gentium:
"8. Kristus, vienatinis tarpininkas, savo šventąją Bažnyčią – tikėjimo, vilties ir meilės bendruomenę – šioje žemėje įsteigė ir be perstojo palaiko kaip regimąją sąrangą9, per kurią visiems skleidžia tiesą ir malonę. "

pilną tekstą rasi čia: http://www.lcn.lt/b_dokumentai/vatikano_2s/lumen-gentium.html#s1
Vartotojo avataras
Parašė insomnia
#220324 Bet kuriuo atveju, bažnyčia buvo įsteigta ne per paskutinę vakarienę. Geriausiu atveju mes joje matome pirminį eucharistijos, bet ne eklezijos variantą.
O dėl Krisktaus steigėjo, dabar labai abejojama
Vartotojo avataras
Parašė maumuo
insomnia rašė:Bet kuriuo atveju, bažnyčia buvo įsteigta ne per paskutinę vakarienę. Geriausiu atveju mes joje matome pirminį eucharistijos, bet ne eklezijos variantą.
O dėl Krisktaus steigėjo, dabar labai abejojama

bet kuriuo atveju ji (krikščionių bažnyčia) buvo įsteigta pe Paskutinę Vakarienę.
O abejoti galima kuo nori tačiau krikščionys tiki štai kuo:
"47. Mūsų Išganytojas Paskutinės vakarienės metu, tą naktį, kurią buvo išduotas, įsteigė eucharistinę savo kūno ir kraujo auką. Taip jis pratęsė savo kryžiaus auką per amžius, iki ateis, ir mylimajai Sužadėtinei Bažnyčiai patikėjo savo mirties ir prisikėlimo atminimą – maldingumo sakramentą, vienybės ženklą, meilės jungtį36, velykinį pokylį, „kuriame Kristų priimame, siela pripildoma malonės, ir gauname būsimos garbės laidą“37." (iš SACROSANCTUM CONCILIUM) :angel
Vartotojo avataras
Parašė groowax
#220336 "bažnyčia - kaip apgalvota institucija" vien jau temos pavadinimas labai keistai skamba :bloga
kodėl dauguma taip varot ant tikėjimo, leiskite paklausti - jei galima? Juk niekas neverčia, o ir kritika šioje temoje dar keistesnė nei pats pavadinimas. Aš tikiu į Dievą, o Jūs, jei norite, NETIKĖKITE :da juk kiekvieno laisva valia rinktis, ar ne taip , Morpheus?
Vartotojo avataras
Parašė maumuo
#220412 Jau tikriausiai minėjau, kad Romos katolikų bažnyčia yra ne tik apgalvota institucija, bet labai gerai apgalvota ir organizuota institucija, nes nėra pasaulyje nė vienos institucijos kuri taip ilgai ir sėkmingai gyvuotu. Kaip žinome, bet kokia institucija nuo rinkimės kampanijos Kulupėnuose iki NASA kosminės programos turi būti strukturizuota visais įmanomais atžvilgiais, kad funkcionuotų. Suprantu, kad netikntys netiki, bet netikintys kvailiai mano jog kunigai turi nevalgyti, nes apgaudinėja žmones :D Nesuprantu, ko tie netikintys taip rūpinasi mumis? Ne juos "apgaudinėja". Mes, katolikai, jau beveik du tūkstančius metų išlaikom savo bažnyčią, su jos ekonomika, pastatais, bankais, muziejais, misijom, fondais ir net Šveicarų gvardiečių armija (135 gvardiečiai), nė viena žmonių įsteigta institucija negyvavo nuo imperijos, viduramžių iki laisvosios rinkos ir demokratijos, matyt dėl to, kad jas įsteigė žmonės.
ParašėKatinas
#220463 Kodel kazkas galvodamas baznycia sugalvojo, kad moterys negali buti kunigemis?
Visgi ne viskas taip jau apgalvota....
Parašė Underdog
#220466 Tikėjimas yra labai svarbus žmogui. Man yra pagrindas. Tikėjimas gėriu kažkokiu, teisingumu. O visokie tikėjimai jėzučiais, marijom, alachais, ar dar kuom, nieko man asmeniškai su dvasingumu ir tikėjimu neturi. Šitos pop religijos galiausiai padaro daugumą fanatikais. Užteko kad sena pažįstama, pasakė: Man šventam rašte aprašyta, kad verčiau sedėčiau už stalo su žmogžudžiu, nei su netikinčiuoju. Kietai pasakė, ar ne.
Vartotojo avataras
Parašė maumuo
Katinas rašė:Kodel kazkas galvodamas baznycia sugalvojo, kad moterys negali buti kunigemis?
Visgi ne viskas taip jau apgalvota....

Krikščionių bažnyčia vystėsi patriarchalinėj visuomenėj, tokia ta mūsų istorija, bet dabar kai kurios evangelikų bažnyčios turi šventikų tarpe ir moteris
Vartotojo avataras
Parašė comes
Underdog rašė:Man šventam rašte aprašyta, kad verčiau sedėčiau už stalo su žmogžudžiu, nei su netikinčiuoju. Kietai pasakė, ar ne.

O as siulyciau, ne zmoniu paistalu klausytis, o patiems paimti Sv. Rasta ir skaityti.
Zmones neatsiklausdami Dievo, labai iskraipo Jo Zodi.
Parašė Underdog
#220517 Man visai dzin, kad ten pakraipyta kiek citata iš biblijos. Besidomintys galėtų panašių citatų į mano duotąją parašyt. Naudingiau žvagulio paklausyt, nei bibliją paskaityt. Yra vienas panašumas, tarp tikinčių: kiekvienos religijos atstovai manosi esą kieti ir teisingi, o svarbiausia, tai kieti.
Vartotojo avataras
Parašė comes
#220532 Kietas yra Dievas - o ne zemes pilieciai..... :achtung
Parašėnegative
Underdog rašė:Man visai dzin, kad ten pakraipyta kiek citata iš biblijos. Besidomintys galėtų panašių citatų į mano duotąją parašyt. Naudingiau žvagulio paklausyt, nei bibliją paskaityt. Yra vienas panašumas, tarp tikinčių: kiekvienos religijos atstovai manosi esą kieti ir teisingi, o svarbiausia, tai kieti.

biblija labai protinga knyga, nesvarbu, tikintis esi ar ne.
ParašėŠiršė
#220554 Pseudointelektualai irgi įsivaizduoja esantys tokie kieti, kad kritikuoja net nesiteikdami paaiškint, ką konkrečiai kritikuoja ir kuo besiremdami.