Moderatorius: Astro-Meška

Vartotojo avataras
Parašė Morpheus
#164790 Tebunie laukiam.. O jei ir nelaukiam, jos vis tiek ateis :achtung
Vartotojo avataras
Parašė comes
#164793 Oi, kazkaip nuotaika prasiskaidrino :lakstau (nors ir ne i tema :roll:)
Vartotojo avataras
Parašė Morpheus
#164797 Na baikim offtopinti ir floodinti nes gausim velniu nuo Katino :bloga
Vartotojo avataras
Parašė xDMx
#193356 Visos indoeuropiečių religijos kalbą apie tą patį. Aš priimu Kristų į savo gyvenimą, einu į bažnyčią, bet tuo pačiu visiškai sutinku ir su Budos ar Krišnos mokymais. Realiai krikščionybės tekstai yra truputi iškraipyti, bet pati Kristaus žinutės esmė yra teisinga. Man asmeniškai artimiausias yra stoicizmas, nors daugelių dalykų panašus į Kristaus mokymus. Nereikia aklai tikėti viskuo, bet jei klausiame 'Ar Dievas yra?', tai atsakymas - be jokios abejonės, kad yra.
Parašė Keberiokst
#193393 Žinai, xDMx, perskaičiau visus tavo post'us, labai smagu, jog išgijimą radai atsigręždamas į Dievą. Sutinku, kad tikėjimas yra vaistas, turintis stiprų poveikį ir darantis stebuklus. Šiuo atžvilgiu visiškai pritariu tau.

Kita vertus, kai polinkis į religiją tampa liguistas ar rigoristinis, tada kvepia ne išgijimu, o vienos ligos pakeitimu kita.

Aš niekada niekada nesutiksiu su tuo, jog mano apsisprendimus, darbus ir t.t. lemia kažkoks mistinis, nematomas protas, kuriam pamojus lazdele ir suteikus malonę žmonės gauna "dovaną". Žvelgiu taip, nes žinau, jog tai, ką aš nusprendžiu, tai, ką aš padarau, nėra inicijuota kažkokio mistinio tanscendentinio proto. Tai yra mano pačio sąmoningi veiksmai bei mintys; ir tai yra tikra.

Apskritai, kol žmogus su religija susijęs tiek, kad ji suteikia jam jėgų, nustato tam tikrus moralinius rėmus, formuoja tam tikras vertybes - tada ji daro teigiamą poveikį. Tačiau kai religija užvaldo gyvenimą ir švaisčiojimai apie Dievą žmogų lydi kiekviename žingsnyje ar post'e, tada jau nėra gerai. Čia - kraštutinumas, o kraštutinumai reiškinį veda prie destrukcijos.
Vartotojo avataras
Parašė xDMx
#193418 Ačiū už komentarą. Pelnyta kritika. Daug religinių fanatikų sirgo OKS, depresija, šizofrenija :) aš laikau saugų atstumą tarp manęs ir religijos, ir stengiuosi išlaikyti sveiką protą. Bet, kad žmogus yra sukurtas Dievui - faktas. Dar klausimas - koks tas Dievas? Aš esu fizikas, todėl monoteistiniu Dievu negaliu tikėti - tokia Dievo sąvoka prieštarauja tiek gamtos dėsniams, tiek logikai.
Keberiokst rašė:Aš niekada niekada nesutiksiu su tuo, jog mano apsisprendimus, darbus ir t.t. lemia kažkoks mistinis, nematomas protas, kuriam pamojus lazdele ir suteikus malonę žmonės gauna "dovaną".

Tai monoteistinė (Abraominių religijų, "žydiška") Dievo sąvoka. Tu teisus - tokio Dievo nėra.

Man Dievas nėra Kalėdų senelis pildantis mano norus. Esu spinozistas - panenteistas. Nenoriu čia dabar veltis į diskusiją koks Dievas yra, o kokio nėra. Tiesiog norėjau pasakyti, kad daug bėdų mūsų gyvenime atsiranda nes mes nesuvokiame savo tikrosios prigimties ir einame prieš ją. Visuomet buvau linkęs naikinti ligos priežastis, o ne pasekmes. Todėl vaistų beveik iš vis nevartoju. Jei mano poelgiai mane atvarė į depresiją ir norą nusižudyti - tai gal aš labai klaidingai žiūrėjau į gyvenimą? O į gyvenimą vedantis kelias yra tik vienas - Taurusis aštuonialypis kelias budizme, Kristus krikščionybėje, Bhakti joga induizme... Galim klaidžioti, bet vis tiek anksčiau ar vėliau prie to prieisime.
Religija man nėra ritualų rinkinys ar etikos kodeksas. Tai būdas suprasti save Dieve, išmokti pamilti save ir gyvenimą tokį koks jis yra, nepaisant to kokias negandas ar džiaugsmus mes kasdien patiriame. O tokios besąlyginės meilės mes patys iš savęs neturime, ji galima tik su Dievu. 1 John 4:19

Asmeniškai aš netikiu Dievu - aš žinau, kad jis yra :) Esu išstudijavęs labai daug religijų, todėl nenorėčiau būti tik krikščionybės gynėju. Tiesiog krikščionys Lietuvoje lengviausiai pasiekiami.
http://www.youtube.com/watch?v=WJ25Ai__FYU
Paskutinį kartą redagavo xDMx 2010 06 17, 19:12. Iš viso redaguota 6 kartus.
Vartotojo avataras
Parašė xDMx
#193420 O šiaip su savo New Age artima filosofija esu eretikas krikščionybės temoj :)
Parašė Keberiokst
#193428 Sumaliai taip, kad dabar jau nesuprantu, ką tu išpažįsti :bloga :) Bet labai gerai, kad nubrėžei ribas tarp savęs ir religijos, nes jau buvau pagalvojęs, kad nuo besąlygiško tikėjimo tau gerokai užspaustos smegenys.

Kita vertus, gerai, kad tavo požiūris į religiją kaip į reiškinį yra eminis, t.y. žvelgi į religijas iš vidaus, struktūriškai, kiek tai įmanoma tuose kraštuose, kur jos neišpažįstamos, o ne iš eurocentristinės perspektyvos, kur akcentuojama vien tik krikščionybė :)

Man nėra labai svarbu ar religija yra monoteistinė, ar politeistinė ir t.t. Religijos esmė ta, jog suteikia tam tikrą kelią į gyvenimą - tai ir yra svarbiausia.

P.S. Aš - jis.
Vartotojo avataras
Parašė xDMx
#193429 Ooo, atleisk, brolau. :)

mmm... matai aš matematinę fiziką studijuoju, tai aš Dievą suprantu tik protu, per logiką, per dėsnius. Realiai mano mąstymas yra labiau kaip ateisto. Man aklas tikėjimas iš vis nepriimtinas. Tačiau aš neneigiu Dievo ir galiu liudyti žmonėms kaip Dievo meilė pakeitė mano gyvenimą, nes tikrai pakeitė į gerą. Ir dalinuosi tuo su kitais, nes tikiuosi, kad tai gali padėti, ypač kenčiant nuo depresijos, kaltės, užsidarymo, vienatvės, blogų santykių.

O monoteizmo terminu turėjau omeny dieduką debesyse, kuris neva viską valdo. Dievas yra vienas ir tik vienas (ne daug), bet jis ne toks kokį piešia Senasis Testamentas.
Jeigu religija yra tik tušti ritualai, dogmos ir įsitikinimai - tai nieko verta. Esmė gyvas santykis su gyvuoju Dievu.
Vartotojo avataras
Parašė maumuo
xDMx rašė:Ooo, atleisk, brolau. :)

mmm... matai aš matematinę fiziką studijuoju, tai aš Dievą suprantu tik protu, per logiką, per dėsnius. Realiai mano mąstymas yra labiau kaip ateisto. Man aklas tikėjimas iš vis nepriimtinas. Tačiau aš neneigiu Dievo ir galiu liudyti žmonėms kaip Dievo meilė pakeitė mano gyvenimą, nes tikrai pakeitė į gerą. Ir dalinuosi tuo su kitais, nes tikiuosi, kad tai gali padėti, ypač kenčiant nuo depresijos, kaltės, užsidarymo, vienatvės, blogų santykių.

O monoteizmo terminu turėjau omeny dieduką debesyse, kuris neva viską valdo. Dievas yra vienas ir tik vienas (ne daug), bet jis ne toks kokį piešia Senasis Testamentas.
Jeigu religija yra tik tušti ritualai, dogmos ir įsitikinimai - tai nieko verta. Esmė gyvas santykis su gyvuoju Dievu.

Kartą Nilsas Boras su Heizenbergu vaikščiojo uosto pakrante ir diskutavo apie stebuklo prielaida ir religiją v/s mokslinį metodą. Į uostą įplaukė laivas Heizenbergas paklausė Boro: "Kodėl laivas plaukia?",
B.- "Todėl, kad aglies degimo procese įkaitus garui katile, pakilęs spaudimas išjudina stūmoklius kurie per alkūninį veleną ir transmisiją perduoda sukamąjį judesį sraigtui kuris hidrodinamikos... ir t.t. sukuria stumiamąją jėgą ir t.t."
H.- "Taip, mielas kolega, jūs visiškai teisus, tai mokslinis paaiškinimas"
B. - "O ar yra religinis paaiškinimas, kodėl laivas plaukia?"
H. - "Aš tokio nežinau, bet artimiausias religijai būtų toks - laivas plaukia todėl jog Loyd'o bendrovė užfraktavo pervežti anglį į Anverpeną"
:angel
Vartotojo avataras
Parašė dangiska
#223445 o as vel tikiu ...po keliu metu blaskymosi... :angel
Vartotojo avataras
Parašė the ending
#223447 kas ikvepe? :flo
Vartotojo avataras
Parašė dangiska
#223483 daug apmastymu ..matyt masciau masciau kelis metus ir sumasciau kaip visada