Moderatorius: signs

Vartotojo avataras
Parašė biggie
HappyAngel rašė:Niekaip neapsisprendžiu, kurį AD pasirinkti sertraliną ar escitalopramą. Gal kas iš patirties padės apsispręsti, kuris vaistas yra saugesnis, mažiau žalos daro organizmui. Teko iš gydytojų girdėti, kad šie vaistai beveik vienodi. Mano diagnozė - sunki depresija.
Būčiau labai dėkinga. :aciu

nu ka, abu yra SSRI, abu turi gan mazai salutiniu efektu, bet kai kurios charakteristikos siek tiek skiriasi. Escitalopramas yra grynas SSRI, kelia tik serotonino lygi, sertralinas siek tiek kelia ir dopamino lygi. Taip pat abu veikia taip vadinama Sigma receptoriu. Nelabai dar aisku, ka tas sigma receptorius daro, nes atrastas gan neseniai, bet, atrodo, turi nemaza itaka nerimui bei, galbut, net psichozei. Sigma receptoriu stimuliuoja escitalopramas, kas turetu sumazinti nerima, blokuoja - sertralinas, kas gali siek tiek sukelti nerima. Kiekvieno organizmas, aisku, skirtingas, bet jei depresija yra su vyraujanciu nerimu escitalopramas apramins labiau, jei depresijoj vyrauja apatija, nuovargis sertralinas greiciausiai pades labiau.
Vartotojo avataras
Parašė HappyAngel
#338041 Pamiršau pasakyti, kad kartu dar vartosiu (dabar vartoju) Elontrilį. Tai tada, manau, geriau rinktis escitalopramą. Pas mane drepesija su stipriu nerimu, lengvais panikos priepuoliais, stipri apatija.
Ačiū už patarimą, nusimečiau dar vieną galvos skausmą, nes žaidimas su AD mane jau visiškai išvargino. O gydytojų nuomonės apie tą patį vaistą skirtingos, vienas vieną giria, kitas kitą. Ot atėjo man laikas, kda pati sau turiu rinktis AD derinius. :D
Parašė Ethan
#339695 ĮSPĖJIMAS VISIEMS. Man vartojant Cipralex (Escitalopram) pasireiškė impotencija, tai yra, negalėjimas jausti seksualinio malonumo (seksualinė ahedonija). Labai trumpai pavartojau. Kas blogiausia, tai kad nustojus vartoti niekas nesugrįžo, jau pusę metų nevartoju, jokio pagerėjimo. Jaučiu totalią seksualinę ahedonija, anorgasmiją, impotenciją. I'm friggin' desperate. Perskaičiau visus 65 Cipralex temų puslapius ir niekas neužsiminė, kad libido neatsistatė. Tai ką, rimtai, aš toks "laimės kūdikis", ar žmonės kuriems neatsistatė apie tai neparašo?
Jei reiktų viską iš naujo daryti tai daryčiau taip: pavartočiau šitą vaistą kol pasireikštų pirmi seksualinės disfunkcijos ženklai, taigi, kelias dienas. Tada nutraukčiau. Jei seksualinė funkcija nutraukus po kurio laiko sugrįžtų, tada žinau - saugu vartoti. Jei seksualinė disfunkcija neatsistato po kurio laiko - tada žinočiau, kad nesaugus man šis vaistas ir bent jau žala nuo kelių tablečių nebūtų didelė padaryta. Nors aišku, būna ir taip, kad kartais po pirmo SSRI kurso lytinė funkcija atsistato, po antro - nebe.
Parašė sophie
Ethan rašė:ĮSPĖJIMAS VISIEMS. Man vartojant Cipralex (Escitalopram) pasireiškė impotencija, tai yra, negalėjimas jausti seksualinio malonumo (seksualinė ahedonija). Labai trumpai pavartojau. Kas blogiausia, tai kad nustojus vartoti niekas nesugrįžo, jau pusę metų nevartoju, jokio pagerėjimo. Jaučiu totalią seksualinę ahedonija, anorgasmiją, impotenciją. I'm friggin' desperate. Perskaičiau visus 65 Cipralex temų puslapius ir niekas neužsiminė, kad libido neatsistatė. Tai ką, rimtai, aš toks "laimės kūdikis", ar žmonės kuriems neatsistatė apie tai neparašo?
Jei reiktų viską iš naujo daryti tai daryčiau taip: pavartočiau šitą vaistą kol pasireikštų pirmi seksualinės disfunkcijos ženklai, taigi, kelias dienas. Tada nutraukčiau. Jei seksualinė funkcija nutraukus po kurio laiko sugrįžtų, tada žinau - saugu vartoti. Jei seksualinė disfunkcija neatsistato po kurio laiko - tada žinočiau, kad nesaugus man šis vaistas ir bent jau žala nuo kelių tablečių nebūtų didelė padaryta. Nors aišku, būna ir taip, kad kartais po pirmo SSRI kurso lytinė funkcija atsistato, po antro - nebe.

Seksualinė anhedonija gali būti ne tik dėl vaistų liekamojo poveikio, bet ir dėl depresijos.
Parašė Ethan
sophie rašė:Seksualinė anhedonija gali būti ne tik dėl vaistų liekamojo poveikio, bet ir dėl depresijos.

Spraga šitoj teorijos yra ta kad visus ~8 mano lytinio gyvenimo metus (nuo ~13 metų) aš niekada neturėjau problemų šitoj sritį, galėjau girtis nuolatos aukštu libido. Problemos prasidėjo iškart pradėjus Cipralex ir tos problemos niekur nedingo nustojus jį vartot. Vartojau tik kelias savaites 10 mg/dieną.
Parašė BoutThatLife
Ethan rašė:
sophie rašė:Seksualinė anhedonija gali būti ne tik dėl vaistų liekamojo poveikio, bet ir dėl depresijos.

Spraga šitoj teorijos yra ta kad visus ~8 mano lytinio gyvenimo metus (nuo ~13 metų) aš niekada neturėjau problemų šitoj sritį, galėjau girtis nuolatos aukštu libido. Problemos prasidėjo iškart pradėjus Cipralex ir tos problemos niekur nedingo nustojus jį vartot. Vartojau tik kelias savaites 10 mg/dieną.

Nuo daugelio vaistu nebestovi. Man jau 5 metai tas pats. Siaip nuo cipralexo retai buna dazniau nuo seroxato, bet visiem skirtingai
Parašė Ethan
BoutThatLife rašė:Nuo daugelio vaistu nebestovi. Man jau 5 metai tas pats. Siaip nuo cipralexo retai buna dazniau nuo seroxato, bet visiem skirtingai

Ta prasme tu nors ir nutrauki vaistus, vis tiek neatsistato? Ir tu juo vis tiek vartoji? Taigi pribaigsi reikalą visai. Tavo vietoj aš pasidomėčiau alternatyvom SSRI, kietiem AD.
Aš manau, kad jei vaistas sukelia kažkokių ILGALAIKIŲ poveikių, temos pirmam puslapyje apie tai turi būti parašyta, nes ilgalaikiai poveikiai svarbesni nei trumpalaikiai. Taigi kai kurie žmonės planuoja tuoktis, šeimas kurti, jiems tai gali sugadint gyvenimą... Šiaip aš Prozac informacijos lapelį radau, parašyta "Lytinės funkcijos sutrikimų simptomai retkarčiais išlieka nutraukus gydymą fluoksetinu.". Įdomu kiek tas "retkarčiais", jaučiu kokie 5%.
Parašė BoutThatLife
Ethan rašė:
BoutThatLife rašė:Nuo daugelio vaistu nebestovi. Man jau 5 metai tas pats. Siaip nuo cipralexo retai buna dazniau nuo seroxato, bet visiem skirtingai

Ta prasme tu nors ir nutrauki vaistus, vis tiek neatsistato? Ir tu juo vis tiek vartoji? Taigi pribaigsi reikalą visai. Tavo vietoj aš pasidomėčiau alternatyvom SSRI, kietiem AD.
Aš manau, kad jei vaistas sukelia kažkokių ILGALAIKIŲ poveikių, temos pirmam puslapyje apie tai turi būti parašyta, nes ilgalaikiai poveikiai svarbesni nei trumpalaikiai. Taigi kai kurie žmonės planuoja tuoktis, šeimas kurti, jiems tai gali sugadint gyvenimą... Šiaip aš Prozac informacijos lapelį radau, parašyta "Lytinės funkcijos sutrikimų simptomai retkarčiais išlieka nutraukus gydymą fluoksetinu.". Įdomu kiek tas "retkarčiais", jaučiu kokie 5%.

Neatsistato. Vaistus vartoju nera kitos iseities. Nuo beveik visu vaistu ypac neuroleptiku ar benziodezepinu nuo kai kuriu antidepresantu bernam nebestovi negryztamai reikia su tuo susitaikyti
Parašė Ethan
BoutThatLife rašė:Neatsistato. Vaistus vartoju nera kitos iseities. Nuo beveik visu vaistu ypac neuroleptiku ar benziodezepinu nuo kai kuriu antidepresantu bernam nebestovi negryztamai reikia su tuo susitaikyti

Kiek žinau neuroleptikai retai sukelia ilgalaikę impotenciją, o apie benzus negirdėjau, bet va SSRI AD ir tai kas liečia serotoniną - dažniausiai. Skaičiau, kad, nes nuo per daug serotonino sinapsėj, kas būna nuo SSRI, tam tikri serotoniną reguluojantys serotonino autoreceptoriai nusijautrina ir nėra pakankamai stimuluojami, to pasekoje yra išleidžiama per daug serotonino, o serotoninas turi inhibitorinį poveikį dopomino paleidimui, kuris ir duoda seksualinį malonumą. Linkas į tą teoriją. Kaip veikia SSRI.
Beje, manau, kad per anksti pasidavei, nes aš skaitęs apie šitą temą kaip apsėstas ir dažnai žmonės praneša, kad pasveiksta po 2,3,4,9 metų nevartojimo. Ir dažnai būklė pagerėja su laiku. Sakai neturi išeities, bet yra kiti antidepresantai kurie serotonino nedidina, kaip visi NDRI, Bupropion, dopomino agonistais, jie irgi efektyvūs, ir leis tai disfunkcijai gyti.
Parašė BoutThatLife
Ethan rašė:
BoutThatLife rašė:Neatsistato. Vaistus vartoju nera kitos iseities. Nuo beveik visu vaistu ypac neuroleptiku ar benziodezepinu nuo kai kuriu antidepresantu bernam nebestovi negryztamai reikia su tuo susitaikyti

Kiek žinau neuroleptikai retai sukelia ilgalaikę impotenciją, o apie benzus negirdėjau, bet va SSRI AD ir tai kas liečia serotoniną - dažniausiai. Skaičiau, kad, nes nuo per daug serotonino sinapsėj, kas būna nuo SSRI, tam tikri serotoniną reguluojantys serotonino autoreceptoriai nusijautrina ir nėra pakankamai stimuluojami, to pasekoje yra išleidžiama per daug serotonino, o serotoninas turi inhibitorinį poveikį dopomino paleidimui, kuris ir duoda seksualinį malonumą. Linkas į tą teoriją. Kaip veikia SSRI.
Beje, manau, kad per anksti pasidavei, nes aš skaitęs apie šitą temą kaip apsėstas ir dažnai žmonės praneša, kad pasveiksta po 2,3,4,9 metų nevartojimo. Ir dažnai būklė pagerėja su laiku. Sakai neturi išeities, bet yra kiti antidepresantai kurie serotonino nedidina, kaip visi NDRI, Bupropion, dopomino agonistais, jie irgi efektyvūs, ir leis tai disfunkcijai gyti.

Tai zinau as viska ka parasei, bet praktikoi yra kitaip negu perskaityt kazkur kazkoki straipsni. Buprionas buvo skirtas man pagydyti impotencija, bet salutiniai nepatiko. O siaip nuo neuroleptiku dazniausiai buna kiek teko bendraut su vyrais psichiatrinei ir dometis. Esu 7 kartus gulejas psichinei tai tuo klausimu daug nuomoniu girdejau.
Parašė Ethan
BoutThatLife rašė:Tai zinau as viska ka parasei, bet praktikoi yra kitaip negu perskaityt kazkur kazkoki straipsni. Buprionas buvo skirtas man pagydyti impotencija, bet salutiniai nepatiko. O siaip nuo neuroleptiku dazniausiai buna kiek teko bendraut su vyrais psichiatrinei ir dometis. Esu 7 kartus gulejas psichinei tai tuo klausimu daug nuomoniu girdejau.

Gal tau netiko Bupropion nes jis daugiau pakelia noradrenaliną, o tau reikia kad daugiau dopominą. Žinai, kad Zoloft daugiau dopominą kelia nei Bupropion, nenuostabu, kad su impotencija nepadėjo. Yra kiti noradrenalino ir dopomino ar tik dopomino reabsorbcijos inhibitorių antidepresantai kurie tau gal tiktų kaip Ritalin, Strattera, Amineptine.
Parašė BoutThatLife
Ethan rašė:
BoutThatLife rašė:Tai zinau as viska ka parasei, bet praktikoi yra kitaip negu perskaityt kazkur kazkoki straipsni. Buprionas buvo skirtas man pagydyti impotencija, bet salutiniai nepatiko. O siaip nuo neuroleptiku dazniausiai buna kiek teko bendraut su vyrais psichiatrinei ir dometis. Esu 7 kartus gulejas psichinei tai tuo klausimu daug nuomoniu girdejau.

Gal tau netiko Bupropion nes jis daugiau pakelia noradrenaliną, o tau reikia kad daugiau dopominą. Žinai, kad Zoloft daugiau dopominą kelia nei Bupropion, nenuostabu, kad su impotencija nepadėjo. Yra kiti noradrenalino ir dopomino ar tik dopomino reabsorbcijos inhibitorių antidepresantai kurie tau gal tiktų kaip Ritalin, Strattera, Amineptine.

Isbandes beveik visus vaistus zinau kokie man tinka kokie ne tai jau turiu savo fovoritus kurie man padeda gerai jaustis ir ju nekeisiu i nieka, o impotencija man netrugdo isgeriu tablete ir pastato kai yra reikalas
Vartotojo avataras
Parašė Katinas
#341192 Sveiki. Sergu depresija jau apie 10 metų, bet tik prieš pusantrų metų susiprotėjau nueiti pas psichiatrą, kai jau buvo nebeįmanoma. Vartoju Elicea (ta pati veiklioji medžiaga) jau apie pusantrų metų, 20mg per dieną, jaučiu, kad jie nebepadeda, jau porą mėnesių vien negeros mintys, apatija, agonija, nerimas, tuštuma ir t.t. pan. (na, libido nesutriko, kaip čia prieš tai pasisakiusiam). Naktimis kartais pradėjau žalotis, nes labai gerai nuima galvą, jautiesi esąs gyvas, to anksčiau niekada nebuvo. Išrašė dar Fluanxolio 1 mg per dieną, nors jį anksčiau gėriau pusę metų, bet po to nutraukiau su sutikimu, nes jaučiau, kad nebereikėjo + vakarui Valdoxan 25mg. Niekas nesikeičia praktiškai, gydytoja pasiūlė palankyti stacionarą arba Vasaros gatvę tai net nežinau. Nežinojau kuriam skyriuje parašyti tai tarkim prie šito, nes nustojo šis vaistas veikti. Yra dar kam taip buvę?
Parašė BoutThatLife
Katinas rašė:Sveiki. Sergu depresija jau apie 10 metų, bet tik prieš pusantrų metų susiprotėjau nueiti pas psichiatrą, kai jau buvo nebeįmanoma. Vartoju Elicea (ta pati veiklioji medžiaga) jau apie pusantrų metų, 20mg per dieną, jaučiu, kad jie nebepadeda, jau porą mėnesių vien negeros mintys, apatija, agonija, nerimas, tuštuma ir t.t. pan. (na, libido nesutriko, kaip čia prieš tai pasisakiusiam). Naktimis kartais pradėjau žalotis, nes labai gerai nuima galvą, jautiesi esąs gyvas, to anksčiau niekada nebuvo. Išrašė dar Fluanxolio 1 mg per dieną, nors jį anksčiau gėriau pusę metų, bet po to nutraukiau su sutikimu, nes jaučiau, kad nebereikėjo + vakarui Valdoxan 25mg. Niekas nesikeičia praktiškai, gydytoja pasiūlė palankyti stacionarą arba Vasaros gatvę tai net nežinau. Nežinojau kuriam skyriuje parašyti tai tarkim prie šito, nes nustojo šis vaistas veikti. Yra dar kam taip buvę?

Bent jau man tai silpnas sitas antidepresantas
Vartotojo avataras
Parašė pasipoginam
#341644 Sveiki. Pamiršau pasiimti vaistus į festivalį, dvi dienas neišgėriau ir šiandien į antrą dienos pusę vėl man blogai pasidarė. Gal kam irgi tekę pamiršt išgert ir kažkas panašaus buvo? Per kiek laiko atsistatė nuotaika ir būsena?
Labai labai pykstu ant savęs... Netgi nekenčiu, nes viskas, į ką tiek pastangų dėjau sugriuvo...