Moderatorius: signs

Vartotojo avataras
Parašė Phurriz
Mindaugas303 rašė:ok, suprantu. Panašu, kad kita nuomonė čia nelabai reikalinga, o viskas sprendžiama pagal tai, kiek laiko vienas ar kitas narys yra forume, ne pagal jo kompetenciją :) Beje, dėl to grubumo... Čia ne aš pradėjau eiti į asmeniškumus, vadinti kažką nevykėliais ir t.t. Dėl vaistų taip pat, man atrodo visur aiškiai, parašiau, kad tai mano patyrimas, kitiems jo neprimetu.

Na, bet jeigu jau čia taip gyvenat, prašau ištrinti mano anketą, nes pats nematau kaip tai padaryti.

Ir linkiu tada visiems sėkmės :)

Esme tame, kad tu visiskai zalias vaistu temoje ir specialiai nesamones rasai, kad paerzint kitus.
Kai zmones kurie tikrai nusimano tave pavadina nevykeliu tu verki nors pats ir laukei kazkokios reakcijos nesamones rasydamas. Paskaityk kitas temas dienorascius ir panasiai, o vaistu tema palik veliau kai kazka nusimanysi.
Vadini vaistus ziurkiu nuodais ir panasiai. Absurdas.
Tiesiog reikia zinoti savo vieta ir dalinti patarimus kai turi supratimo. Diskutuoji su biggie kuris uz tave milijona kartu daugiau ziniu turi tai tik pykti sukelia - nors tu to ir sieki.
Vartotojo avataras
Parašė Astro-Meška
#347985 Gerai čia pasikapojom prieš naujus. :D
Keliaus panašūs postai į purvyną, o dar geriau jau iškart galit ten rašyt. :achtung :achtung :achtung eikit jau eikit, baikim pyktis, laukiam Naujų. :)
Vartotojo avataras
Parašė biggie
#347998 Gerai, trumpai paaiskinsiu kaip veikia seroquelis ir kodel 50mg doze yra naudojama butent nemigai gydyt, o ne psichoziniams simptomams mazinti ir kodel tai nera joks pseudosprendimas, o patikrintas veiksmas miegui gerinti.

Visu pirma patalpinu quetiapino kabinimosi stipruma prie skirtingu receptoriu:

Paveikslėlis

Rezultatai gali skirtis siek tiek pagal skirtingas laboratorijas, bet ne dramatiskai. Sitoj lentelej surasytu skaiciu esme yra kuo mazesnis skaicius. Kuo mazesnis skaicius, tuo stipriau quetiapinas kabinasi prie receptoriu. Pagrindinis seroquelio antipsichozinis veikimas vyksta per dopamino D2 receptoriu, jo kabinimasis prie sio receptoriaus yra net 379. Isivaizduojam, kad kazkokiu tai budu sugebam sintezuoti 1 molekule seroquelio ir ja suvartoti. Ka ji darys? Ji ieskos smegenyse receptoriu, prie kuriu seroquelis kabinsis stipriausiai, lentelej tai yra histamino H1 receptoriaus blokada su kabinimosi stiprumu 6,9. Pabandome sintezuoti dvi quetiapino molekules. Kur jos eis? Eis vel ten pat, nes ten yra laisvos vietos. Tas pats galioja ir 3, ir dar daugiau molekuliu. Trumpai snekant, jos eis galimai vien tik ten, kol neuzpildys pilnai tu receptoriu. Dalis molekuliu galbut pasokineja, nemaciau dar teoriju sita galimybe, bet paprastumo delei pasiliekam kaip yra. Kuris receptorius pagal stipruma antrasis labiausiai traukia seroqueli link saves? Adrenerginis alfa 1b receptorius, su stiprumu 14,6. Tai is esmes reiskia, kad perpildzius histamino H1 receptoriu, jis kabinsis jau prie situ adrenerginiu receptoriu. Taigi tokiu atveju, jei norime su seroqueliu gydyt psichoze ir pasiekt kazkoki tai pakankama D2 receptoriaus uzimtuma, turime pilnai veikti bent 5 receptorius, norime to, ar ne.

Kitas klausimas, kas yra tas histaminas. Histaminas yra kaip ir aktyvumo receptorius. is Wikipedia:

CNS: sleep-wake cycle (promotes wakefulness), body temperature, nociception, endocrine homeostasis, regulates appetite, involved in cognition

Svarbiausia, kad reguliuoja miego-budejimo rezima, apetita ir t.t. Histaminas turi bent 3 skirtingus receptorius, bet kalbant apie neuroleptikus, H1 yra svarbiausias posinapsinis receptorius. Ji blokuojant, mazinama budejimo busena, ima miegas, dideja apetitas ir t.t.

Butent 25-50mg quetiapino reikia, kad pilnai uzpildytu histamino receptorius ir galetu eit toliau. Ne veltui quetiapino antipsichozines dozes 600-800mg yra pakankamai aukstos, nes kabinimasis prie D2 receptoriaus yra silpnas. Taip kad jei quetiapinas 50mg vartojamas nemigai, tik tam jis ir tinka. Yra pilna ir kitu panasiai besielgianciu vaistu, kaip kad olanzapinas, clozapinas, mirtazapinas ir, jei neklystu, trazodonas. Dauguma neuroleptiku turi ta H1 antagonizma, bet pas kitus jis nera toks stiprus ir net nelenkia kabinimosi prie D2 pagal stipruma.

Aisku blokuoti H1 nera vienintelis budas nemigai gerinti. Vaistai, boost'inantys GABA irgi tai daro, t.y. benzodiazepinai, "Z Drugs" kaip zopiklonas ar zolpidemas ar tas pats maisto papildas Phenibut. Tai vyksta per kita neurotransmitoriu, bet jei stipri nemiga, gali tekti naudoti abu mechanizmus.

Taigi nematau as cia nieko "neistirto".
Parašė Mindaugas303
biggie rašė:Gerai, trumpai paaiskinsiu kaip veikia seroquelis ir kodel 50mg doze yra naudojama butent nemigai gydyt, o ne psichoziniams simptomams mazinti ir kodel tai nera joks pseudosprendimas, o patikrintas veiksmas miegui gerinti.

Visu pirma patalpinu quetiapino kabinimosi stipruma prie skirtingu receptoriu:

Paveikslėlis

Rezultatai gali skirtis siek tiek pagal skirtingas laboratorijas, bet ne dramatiskai. Sitoj lentelej surasytu skaiciu esme yra kuo mazesnis skaicius. Kuo mazesnis skaicius, tuo stipriau quetiapinas kabinasi prie receptoriu. Pagrindinis seroquelio antipsichozinis veikimas vyksta per dopamino D2 receptoriu, jo kabinimasis prie sio receptoriaus yra net 379. Isivaizduojam, kad kazkokiu tai budu sugebam sintezuoti 1 molekule seroquelio ir ja suvartoti. Ka ji darys? Ji ieskos smegenyse receptoriu, prie kuriu seroquelis kabinsis stipriausiai, lentelej tai yra histamino H1 receptoriaus blokada su kabinimosi stiprumu 6,9. Pabandome sintezuoti dvi quetiapino molekules. Kur jos eis? Eis vel ten pat, nes ten yra laisvos vietos. Tas pats galioja ir 3, ir dar daugiau molekuliu. Trumpai snekant, jos eis galimai vien tik ten, kol neuzpildys pilnai tu receptoriu. Dalis molekuliu galbut pasokineja, nemaciau dar teoriju sita galimybe, bet paprastumo delei pasiliekam kaip yra. Kuris receptorius pagal stipruma antrasis labiausiai traukia seroqueli link saves? Adrenerginis alfa 1b receptorius, su stiprumu 14,6. Tai is esmes reiskia, kad perpildzius histamino H1 receptoriu, jis kabinsis jau prie situ adrenerginiu receptoriu. Taigi tokiu atveju, jei norime su seroqueliu gydyt psichoze ir pasiekt kazkoki tai pakankama D2 receptoriaus uzimtuma, turime pilnai veikti bent 5 receptorius, norime to, ar ne.

Kitas klausimas, kas yra tas histaminas. Histaminas yra kaip ir aktyvumo receptorius. is Wikipedia:

CNS: sleep-wake cycle (promotes wakefulness), body temperature, nociception, endocrine homeostasis, regulates appetite, involved in cognition

Svarbiausia, kad reguliuoja miego-budejimo rezima, apetita ir t.t. Histaminas turi bent 3 skirtingus receptorius, bet kalbant apie neuroleptikus, H1 yra svarbiausias posinapsinis receptorius. Ji blokuojant, mazinama budejimo busena, ima miegas, dideja apetitas ir t.t.

Butent 25-50mg quetiapino reikia, kad pilnai uzpildytu histamino receptorius ir galetu eit toliau. Ne veltui quetiapino antipsichozines dozes 600-800mg yra pakankamai aukstos, nes kabinimasis prie D2 receptoriaus yra silpnas. Taip kad jei quetiapinas 50mg vartojamas nemigai, tik tam jis ir tinka. Yra pilna ir kitu panasiai besielgianciu vaistu, kaip kad olanzapinas, clozapinas, mirtazapinas ir, jei neklystu, trazodonas. Dauguma neuroleptiku turi ta H1 antagonizma, bet pas kitus jis nera toks stiprus ir net nelenkia kabinimosi prie D2 pagal stipruma.

Aisku blokuoti H1 nera vienintelis budas nemigai gerinti. Vaistai, boost'inantys GABA irgi tai daro, t.y. benzodiazepinai, "Z Drugs" kaip zopiklonas ar zolpidemas ar tas pats maisto papildas Phenibut. Tai vyksta per kita neurotransmitoriu, bet jei stipri nemiga, gali tekti naudoti abu mechanizmus.

Taigi nematau as cia nieko "neistirto".

Na taip tu čia labai gerai paaiškinai, apie tai kad quetiapine mažos dozės slopina, o ne veikia kaip antipsichotikas. Čia nereikia būti neurologu, kad tai suprasti, nes tarkim jeigu 50 mg griūni į lovą kaip zombis, nuo 500 mg turėtų būti visiška koma, bet taip aišku nėra. Tas man aišku ir dėl to aš nesiginčiju. Taip pat manau, kad histamino receptorius veikiantys vaistai (tarp kitko kiek suprantu ir daug antialerginių vaistų taip veikia) yra geriau nemigai paslopinti, nei benzo (ar tarkim alkoholis) veikiantys GABA, nes jie sujaukia visą miego architektūrą, supresin'a REM stadiją ir pan. ko histaminą veikiantys, kiek suprantu nedaro, arba nedaro taip kenkenčiai.

Yra tyrimų kuriuose pastebėta, kad quetiapine mažomis dozėmis sukelia nuo nedidelių iki visai rimtų nepageidaujamų reakcijų. Todėl vis dėlto manau, kad tyrimai yra reikalingi, nes panašu, kad nepaisant žinomo mums mechanizmo, yra žmonių kuriems šis vaistas tokiomis dozėmis gali pakenkti (kaip aišku,kad gali pakenkti ir normaliomis dozėmis :) )

Psuedosprendimu aš to nevadinau. Bet aš to nelaikau - "miego gerinimu" ar "nemigos gydymu". Čia suprantu dėl to nesutarsime, nes aš nemanau, kad galima iš viso teigti, kad psichiatriniai vaistai kažką gydo ar gerina. Taip, galima suprasti visus mechanizmus kaip jie veikia, kur prie ko kabinasi ir pan. Bet visa tai daro ir nelegalios psichoaktyvios medžiagos, neteisingai vadinamos narkotikais, bet dėl to juk nėra laikoma, kad jos kažką gydo, ar kažką gerina, žmonės tiesiog yra apsinešę. Kartais tas apsinešimo jausmas patenkina, kartais ne, tik tiek :) Bet čia mano nuomonė ir prašau ją gerbti, jeigu yra įdomu, aš galiu ir knygų, straipsnių šia tema parekomenduoti, tik nereikia įžeidinėt manęs, kas labai būtų malonu :)
Parašė dobiliuke
#348583 Sveiki. Jeigu man padidino kvetiapiną iki 75mg, tai čia jau nuo šizų, taip išeina? diagnozė bipolinis , su psichoze buvo, dabar nežinau kas man yra, bet negaliu miegot, nes man traukuliai, dar nežinau ar čia galima vadinti, kad jau "sėdau" ant lorafeno, bet negaliu miegot, nes mane siaubingai trauko visokie traukuliai, negaliu tiesiog raumenu atpalaiduot, 1mg nepadeda, 2mg irgi nelabai, 3mg smingu, bet dar maloniau, jeigu isgert 2mg bromazepamo (skambu kaip narkomanė), tada tiesiog jaučiu, kad va, pagaliau ramiai pamiegosiu... tai savaitę negėriau šitų -zepamų, nes išsigandau, kad man jų taip reikia, bet rezultatas siaubingas be jų :( :(
Vartotojo avataras
Parašė Phurriz
dobiliuke rašė:Sveiki. Jeigu man padidino kvetiapiną iki 75mg, tai čia jau nuo šizų, taip išeina? diagnozė bipolinis , su psichoze buvo, dabar nežinau kas man yra, bet negaliu miegot, nes man traukuliai, dar nežinau ar čia galima vadinti, kad jau "sėdau" ant lorafeno, bet negaliu miegot, nes mane siaubingai trauko visokie traukuliai, negaliu tiesiog raumenu atpalaiduot, 1mg nepadeda, 2mg irgi nelabai, 3mg smingu, bet dar maloniau, jeigu isgert 2mg bromazepamo (skambu kaip narkomanė), tada tiesiog jaučiu, kad va, pagaliau ramiai pamiegosiu... tai savaitę negėriau šitų -zepamų, nes išsigandau, kad man jų taip reikia, bet rezultatas siaubingas be jų :( :(

Nuo 300 mg veikia kaip antidepresantas. Nuo 800 mg kaip antipsichozinis. Zemiau uz 300 mg kai migdomasis. Tavo atveju miegui skiriamas tai labai maza doze.
Parašė mizantropas
#348964 na aš tai 400 mg geriu, bet dabar savaitę kaip negeriu nes per anksti baigėsi vaistai o pas psichiatrą tik savaitės pabaigoj eisiu, tai vat nustojus juos vartot savijauta tokia lyg hipomanija būtų prasidėjus :bloga
Parašė Fred
#349175 Vertingas preparatas miegui. Man užtenka vos 5-10 mg (bent jau dabar, kol tik pradėjau gerti). Kiek pamenu, seniau gėriau jį ilgiau ir miegui reikėdavo iki 25 mg. Kiek gaila, kad man jis dar lieka kelias valandas ryte slopinančiai ir kiek sausa burna. Bet šiaip miegui H1 receptorių blokeriai (antihistamininiai) man visuomet buvo geriau už visus benzodiazepinus, Z-drugs ir kitus. Kaip žinoma, quetiapinas mažomis dozėmis pirmiausia yra H1 receptorių blokeris.
Vartotojo avataras
Parašė biggie
Fred rašė:Vertingas preparatas miegui. Man užtenka vos 5-10 mg (bent jau dabar, kol tik pradėjau gerti). Kiek pamenu, seniau gėriau jį ilgiau ir miegui reikėdavo iki 25 mg. Kiek gaila, kad man jis dar lieka kelias valandas ryte slopinančiai ir kiek sausa burna. Bet šiaip miegui H1 receptorių blokeriai (antihistamininiai) man visuomet buvo geriau už visus benzodiazepinus, Z-drugs ir kitus. Kaip žinoma, quetiapinas mažomis dozėmis pirmiausia yra H1 receptorių blokeris.

Dar vienas idomus variantas tai Tisercinas (Levomepromazinas). Neisivaizduoju koks jo stiprumas histaminui, bet nujungia juodai viena tabletyte.
Parašė Fred
#349248 Teko vartoti labai seniai, bet nelabai atsimenu jo poveikio. Mano H1 receptoriai, priešingai negu GABA, matyt, nesugadinti, todėl pirmųjų antagonistai visuomet puikiai veikdavo slopinamai. Quetiapinas vienas iš geriausių.
Į levomepromaziną panašus chemiškai yra prometazinas (pipolfenas, fenerganas), tas irgi geras nujungėjas buvo, man rodosi, jo Lietuvoje neliko, kaip ir difenhidramino (dimedrolio), kuris man iki šiol yra migdančio preparato etalonas.
ParašėDramaComedy
#349922 Man kvetiapinas patinka. užtenka 100mg ir po 30-40min galiu jau smigt. bet norisi vistiek ilgiau pavakaroti :D o be kvetiapino tai nors iki ryto gročiau ar prie pc sedėčiau..
Vartotojo avataras
Parašė Astro-Meška
#351264 Numažinom iki 200mg, palikom depresijai. Nors pvksl. kurį kažkada biggie įdėjo (neberodo, negaliu patikrint), rodo depresijai 300mg labiau... nors čia radau 150-300mg. http://www.drugs.com/dosage/quetiapine. ... Depression

šitas pvksl.berods buvo įdėtas (beje, labai fainas jis man): :)

Paveikslėlis