- 2016 03 05, 22:58
HappyAngel rašė:Buvau pas savo psichiatrę ir ką. Ir nieko. Ji man pasakė, kad seroxat yra pats stipriausias antidepresantas ir keisti nieko neverta. Pamažinau dozę iki 40 mg. Liepė vėl didinti iki 60 mg. Bet viduj tokia baimė, kad vėl siaubingai suaštrės suicidinės mintys. Jaučiuosi dabar visai be energijos, visą dieną praguliu, prasnaudžiu. Suicidinėms mintims nuimti man skirtas clonazepemas. O žaisti su neuroleptikais bandėm, kol kas netiko nei vienas. Plius pas mane baimė prisiauginti svorio, tai kartu ir bijau neuroleptikų. Man aiškino, kad turi padėti antidepresantai. Dabar suku galvą, ar šalia seroxat galima skirti kitą papildomą antidepresantą? Esu vartojusi bupropioną, cymbaltą. Daugiau nežinau iš energizuojančių. Nes psichiatrai tokie žiopli, bent ten kur einu, kad tik gūžčioja pečiais ir nežino, ką daryti, ką siūlyti. Please, HELP

Paroxetinas tikrai nera pats "stipriausias" antidepresantas, net nesuprantu kaip galima tokia prielaida daryti. Jei imti vien SSRI antidepresantus, ju kabinimosi stiprumai yra daugmaz tokie:

Serotonina teoriskai stipriausiai veikia sertralinas, na paroxetinas salia antras, lentelej ner escitalopramo, bet jis turbut bus trecias. Jei sita lentele paaiskinti suprantamiau, tai jeigu kartu butu vartojamas sertralinas ir paroxetinas (aisku cia nelogiska), sertralinas isstumtu paroxetina is serotonino transporterio ir paroxetinas paprasciausiai nebeatliktu SSRI funkcijos. Taip pat egzistuoja toks vadinamas alosterinis serotonino transportuotojo receptorius. Jei antidepresantas prie jo kabinasi, jis papildomai padidina serotonino kieki sinapsej. Ar paroxetinas tai daro? Taip, daro, bet silpnai. Stipriausiai tai daro escitalopramas, tai butent kas liecia serotonina, stipriausias antidepresantas yra butent escitalopramas.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4047306/Tekstas ilgas, bet pacituosiu svarbiausia:
Among the three most widely prescribed SSRIs are paroxetine, sertraline, and escitalopram. Escitalopram is commonly referred to as an SSRI, but also has well-documented allosteric properties, and thus can be further classed as an allosteric serotonin reuptake inhibitor. All three antidepressants are efficacious compared with placebo, but there is evidence that escitalopram is more effective than a range of other antidepressants.
Jei lyginsim 60mg paroxetino ir 10mg escitalopramo
galbut paroxetinas atrodys stipresnis, bet jei lyginsim atitinkamom dozem, kaip 20mg escitalopramo, butent jis yra ir stipresnis, ir efektyvesnis. Visa kalba kolkas eina apie serotonina. Jei pasiziuret dar i pirma lentele, tai matos, kad paroxetinas salia turi NRI savybiu (kelia noradrenalino lygi), o sertralinas turi DRI (kelia dopamino lygi). Gali pasirodyti, kad du mechanizmai geriau negu vienas, taciau situ antidepresantu kabinimasis prie serotonino transportuotojo toks stiprus, kad pasiekti kazkoki terapini noradrenalino ar dopamino lygi reiktu neracionaliu paroxetino ar sertralino doziu.
Dabar kas liecia du antidepresantus. Rimta depresija labai retai kada pasikelia nuo vieno AD, todel logiska jungti antra, su kitokiu mechanizmu. Kai mechanizmai vienas kita sustiprina, tai vadinama sinergija. Kaip ir aisku, kad paroxetinas + sertralinas yra nelogiska kombinacija, jie is esmes daro ta pati. Koks kitas antidepresantas yra efektyvus ir galimai racionaliai kombinuojamas su SSRI? Ju yra ne vienas. Populiariausias yra mirtazapinas. Jis taip pat
siek tiek veikia serotonina, taciau jo pagrindinis veikimas is tikruju yra noradrenalinui ir dopaminui. Daug kas yra susidure su mirtazapinu ir zino ta jo slopinanti poveiki ir apetito padidejima. Visa tai vyksta del to, kad jis blokuoja histamino H1 receptoriu. Tai yra jo stipriausia savybe ir maziausiom dozem jis ta ir darys. Kai kalba eina apie 45-60mg mirtazapino, reikalai keiciasi. Jis tampa labiau energizuojanciu. Tai SSRI + Mirtazapinas yra viena is logisku kombinaciju. Antra logiska kombinacija prie SSRI prijungti NDRI, tai yra bupropionas. Trecia kombinacija yra prie SSRI jungti NRI. Vienintelis likes selektyvus NRI Lietuvoj yra atomoxetinas. Jis reklamuojamas kaip ADHD vaistas, bet kartu tai yra ir antidepresantas. Ne toks selektyvus yra nortriptylinas, bet jo veikimas irgi pagrinde yra norandrenalino lygio kelimas. Dar viena teorine kombinacija butu SSRI + metilfenidatas (sekmes randant daktare, kuri ji israsytu). Tai yra stimuliantas, is esmes daug stipresne bupropiono versija.
600mg quetiapine, 200mg lamotrigine, 45mg mirtazapine, 5mg lorazepam