Moderatorius: signs

Vartotojo avataras
Parašė malonas
#347116 Man atrodo, kad diabetas atsiranda, nes žmogus nuo olanzapino priauga daug svorio? O jeigu išlieki lieknas (labai stengiuosi prisižiūrėti), tada diabetas negresia... :?
Vartotojo avataras
Parašė Phurriz
malonas rašė:Man atrodo, kad diabetas atsiranda, nes žmogus nuo olanzapino priauga daug svorio? O jeigu išlieki lieknas (labai stengiuosi prisižiūrėti), tada diabetas negresia... :?

Assuming that the observed associations are causal, approximately one third of new cases of diabetes may be attributed to use of olanzapine, risperidone, and quetiapine in patients taking these medications. Prescribers should be mindful of diabetes risks when treating patients. Patients taking olanzapine should be monitored regularly for worsening of glucose control. Patients starting treatment with olanzapine should undergo fasting blood glucose testing at the beginning of treatment and periodically during treatment.
Vartotojo avataras
Parašė Phurriz
#347118 A prospective study of 82 patients treated with olanzapine also found that the risk of developing diabetes was independent of weight gain. Diabetes related to antipsychotic medication is associated with high insulin concentrations, so it seems that these drugs may aggravate the insulin resistance that already exists in patients. While some of this is no doubt related to weight gain, it has also been shown that antipsychotics inhibit glucose transport into muscle. There is a strong correlation between the ability of these drugs to inhibit glucose transport
Vartotojo avataras
Parašė Vaiduk
Phurriz rašė:
Ethan rašė:
Vaiduk rašė:Svoris ne nuo vaistu dazniausiai, o del to, kad kelia apetita ir daug privalgai, norisi saldziai nuo to ir diabetas.

Netiesa. Svoris ir diabetas, nes neuroleptikai žaidžia su insulinu ir metabolizmu, duoda metabolinį sindromą.

As ir norejau ta pati parasyt, bet nenoriu bano gaut:) vaidukas visad paraso beleka, bet stengiuos susilaikyt.

Olanzapinas tiesiog isdrasko metabolizma ir insulino jautruma nuo ko buna daznai diabetas

A tu jau toks medikas, kad supranti ka cia raso? Paklausk savo daktaro vieno ir kito ar turi itakos, tiesiogiai neturi, apeinant gal turi. Skaitot bet kokius mokslinius straipsnius ir jeis remiates net neturit tokie kaip tu zalio suprantimo.
Vartotojo avataras
Parašė Vaiduk
#347143 1. Isdrasko metabolizma - kaip suprast logiskai turiu galvoj? :) Vartoju 6 metus leidziama olanzapina...
2. Insulino jautrumas - kas cia? :oops:
3. Tai, gal nutrauk visus vaistus geriau, nes tikrai susirgsi debetu :death
4. Metabolizmo sindromas tai is vis pagal simptomus ji pagrist beviltiska.
Vartotojo avataras
Parašė biggie
Vaiduk rašė:1. Isdrasko metabolizma - kaip suprast logiskai turiu galvoj? :) Vartoju 6 metus leidziama olanzapina...
2. Insulino jautrumas - kas cia? :oops:
3. Tai, gal nutrauk visus vaistus geriau, nes tikrai susirgsi debetu :death
4. Metabolizmo sindromas tai is vis pagal simptomus ji pagrist beviltiska.

Insulinas yra hormonas, skaidantis angliavandenius iki gliukozes ir, priklausomai nuo poreikiu, talpinantis gliukoze i raumenis, kur ji yra panaudojama glikogenui papildyt ir panaudot fiziniam kruviui atlikti, arba talpinti i riebalini sluoksni, velesniam panaudojimui, kaip resursas. Gliukoze taip pat naudoja ir smegenys, bet nesu tikras, ar insulinas cia prisideda. Angliavandeniai yra visas spektras medziagu, nuo kompleksiniu, kaip avizos, ryziai, iki disacharidu kaip cukrus ar monosacharidu kaip fruktoze. Esme ta, kad kompleksiniai angliavandeniai susideda is didziuliu molekuliniu grandiniu ir insulinas turi ilgai vargti, kad juos suskaidyti iki organizmui reikalingos gliukozes, taciau tam reikalui insulino nera isskiriama daug, mazesnis jo kiekis dirba ilgiau. Paprasti angliavandeniai kaip cukrus, kuris yra disacharidas, susideda tik is keliu molekuliu, tai reiskia, kad pavartojus cukraus, organizmas isleidzia dideli kieki insulino, kad iskart sutvarkytu reikalus ir sudeliotu gliukoze kur priklauso. Vartojant daug cukraus ir daznai, insulinas istisai isskiriamas didelem dozem ir per laika jis prapranda jautruma ir organizmas jo nebeisskiria pakankamai. Tada issivysto diabetas ir reikia leistis papildoma insulina, kad numusti gliukozes kieki kraujyje.

Ne visi vaistai mazina insulino jautruma, net gi ne visi neuroleptikai. Dopamino D2 blokada cia greiciausiai neturi esmes, nes tipiniai neuroleptikai kaip haloperidolis, kurie tik ta ir daro, metaboliniu sutrikimu nevysto. Cia labai daug prisideda kai kuriu neuroleptiku, kaip clozapino, olanzapino, ar quetiapino histamino H1 receptoriaus blokada. Slopinimas, apetito padidejimas ir t.t. Alfa 1 adrenerginiu receptoriu blokada irgi turi neigiama poveiki metabolizmui. Serotonino 2C receptoriaus blokada yra antidepresantinis mechanizmas, bet irgi kazkaip didina svori. Neaisku man tik viena, su olanzapinu priaugau 35kg, pakeitus i farmakologiskai panasu quetiapina, beveik visi kg nukrito. Nei dietu, nei sporto, tik maziau vartojau cukraus ir saldumynu. Kodel taip yra nesuprantu, bet kazkoks kabliukas yra ties muskarininiais M1-M5 olanzapino receptoriu blokadomis. Sitie receptoriai naudoja acetylcholina kaip neurotransmitoriu. Acetylcholina stimuliuoja visu taip megiamas tabakas. Haloperidolis, budamas paprastu dopamino D2 blokuotoju daznai sukelia parkinsonizma, atipiniai neuroleptikai turi serotonino 2A blokada, taip isleidzianti dopamina i smegenu dalis, atsakingas uz judejima ir sumazina parkinsonizmo simptomus, taciau kartais naudojamos dideles dozes vistiek sukelia siek tiek situos dalykus. Idomu tai, kad olanzapinas net ir prie 60-90mg doziu i diena to beveik nedaro, butent del tu muskarininiu receptoriu blokados. Taip kad turim super efektyvu vaista su super didele metaboline rizika.
Vartotojo avataras
Parašė Astro-Meška
#358379 Nuo spalio 25d. pradėjau. Dabar geriu 15mg. Neslopina jie manęs. Šiaip išvis nejaučiu poveikio, nei alkio, nei raminimo, įtarumai nelabai dingę, porą dienų gerų parkių turėjau, tai papildomai lexo gėriau, nors rytais 5 mg olanzapino geriu. :bloga
Vartotojo avataras
Parašė Phurriz
KunigaikštisMyškinas rašė:Nuo spalio 25d. pradėjau. Dabar geriu 15mg. Neslopina jie manęs. Šiaip išvis nejaučiu poveikio, nei alkio, nei raminimo, įtarumai nelabai dingę, porą dienų gerų parkių turėjau, tai papildomai lexo gėriau, nors rytais 5 mg olanzapino geriu. :bloga

Man jis patinko tuo, kad mazai ka jauti jy geriant, bet padeda tyliai ir nezymiai taip.. Jei reiks kada vel Neuroleptika pajungti tai tik olanzapina rinkciausi. O tai tipo apetitas isvis nepadidejo dar ? Netraukia angliavandeniai ir saldumynai ?
Vartotojo avataras
Parašė Astro-Meška
#358384 Ne, man nuo seroquelXR buvo apsirijimai, naktimis valgydavau vos ne bet ką ar gerdavau 400mg ar 800mg, dabar dar geriu 300 seroquelXR, bet apsirijimų nebebūna, saldumynai netraukia, ligoninėj porą kg numečiau, bet gal nuo ligoninės prastoko maisto, nežinau. Kūgely vieną dieną plaukų kuokštą radau ligoninėj, eina sau kaip žiauru, valgiau vėliau atbulais dantim kaip sakoma. :achtung Namiškiai maisto buvo prinešę, tai puse parsivežiau. Šiaip žiauriai bijau kad nebūtų kaip su seroquel arba AD mirtazapinu, ojei... tada irgi priaugau.
Vartotojo avataras
Parašė Phurriz
#358385 Jo.. Mirtazapinas tai ziaurus ant svorio didejimo :D Kai geriau Mirtazapina su Olanzapinu tai isvis kosmosas kazkoks, nepameluosiu, i diena priaugdavau po kila.. :oops: Nu parasyk kaip seksis su Olanzapinu, idomu.
Vartotojo avataras
Parašė VVika
#358474 As po metu laiko vel grizau prie olanzapino. 2,5 mg mane slopino, tad kol kas geriu 1,25. Kol kas viskas gerai. Nerimo nera, nuotaika daug geresne, norisi kazka daryti, noriau darau darbus ir t.t. Fluanksolis irgi mane laike be nerimo ir PA, bet ziauriai nieko nenorejau daryti, tarsi viska tingiu ir nuotaika buvo deprestvi. Olanzapinas tikrai man duoda daug geresni rezultata. Esu gerusi olanzapina metus laiko ir nepriaugau nei kilo, bet as ziuriu ka valgau. Nevalgau saldumynu, miltiniu, bulviu ir ryziu.
Vartotojo avataras
Parašė VVika
#358499 Kazkokia nesamone. Kai geriau olanzapine pries metus, tikrai gerai miegojau, tiesa, geriau 2.5mg. Dabar geriu 1.25mg, bet miegas visai susijaukes. Ziauriai ilgai neuzmiegu, nakti miegu jautriai, o jau kokia 7-8 ryto imingu ir miegu iki 11-12 valandos. Kaip taip gali buti? Juolabiau, kad man olanzapinas near naujiena. Didesnes dozes bijau, nes mane labai slopino, bet gal pameginsiu, nes nesamone su miegu pas mane jau visa savaite (savaite dar tik geriu)
Vartotojo avataras
Parašė VVika
#359720 Taip ir nesusitvarke mano sutrikes miegas su olanzapine. Net nebezinai ka daryti. Ar kelti doze nuo 2.5mg iki 5mg, ar meginti kvetiapina. Daktare nieko konkretaus nepataria. Tipo, pati megink. Sake, kad galima ir du neuroleptikus gerti:olanzapina ir kvetiapina. Jau ne nezinau ka man gerti.
Vartotojo avataras
Parašė Astro-Meška
#359757 Nu būna gi duoda quetiapine būtent miegui 25 ar 50mg. Jau daug rašyta apie quetiapine daugialypį poveikį įv. dozėm.
Mano patirtis su olanzapine kol kas toks, kad įtarumus nuėmė, bet po quetiapine metimo problemos su miegu atsirado. Sunku užmigti. Reikia įdėt pastangų, kad užmigt, o aš buvau įpratus kad didelės quetiapine dozės atjungdavo tiesiog. :bloga
Vartotojo avataras
Parašė Phurriz
VVika rašė:Taip ir nesusitvarke mano sutrikes miegas su olanzapine. Net nebezinai ka daryti. Ar kelti doze nuo 2.5mg iki 5mg, ar meginti kvetiapina. Daktare nieko konkretaus nepataria. Tipo, pati megink. Sake, kad galima ir du neuroleptikus gerti:olanzapina ir kvetiapina. Jau ne nezinau ka man gerti.

2.5 mg dar tokiu doziu neteko matyti :) Juokinga doze, kuri nieko nesijaus.
O argi sunku pameginti vaistus pakaitaliot ? Tegu psichiatras israso kvetiapino ir olanzapino, pagerk viena, pagerk kita ir kuris geriau bus miegui ta ir pasilik. Kvetiapino bandyk 25 mg, o olanzapino bent jau 5 mg ir palygink kuris tave labiau migdo.
Vienus tas migdo labiau kitus anas, manes nei kvetiapinas nei olanzapinas max dozem nemigdo. O mirtazapinas nuo minimum dozes atjungia.