- 2016 11 25, 02:04
Sveiki, mano pirma žinute šiame forume, nors su liga kovoju jau ilgai.
Liti vartoju jau apie puse metų ir kai tik jį paskyrė, praėjus keletui savaičiu, niekada nesijaučiau normalesnės nuotaikos, jokios depresijos ar manijos, psichozių, po truputi išnyko ir stiprus nerimas, vėl galiu dirbti ir sukaupti dėmesį.
Iki ličio buvau išbandęs įvairius vaistus - Cipralex,Elontril,Cymbalta,Mirzaten (per 2 mėnesius priaugau apie 20 kg nuo mirzaten), Qutepine, Arisppa (nuo psichozių - nepadėjo), Haluperidol,Depakine (visiškai nepadėjo, nuotaika svyruodavo keleta kartų per dieną) visi benziodeziapinai ir t.t.Surašiau atsitiktine tvarka ir tikrai ne visus vartotus.Niekas iš šių vaistų nestabilizavo mano būsenos ilgiau negu mėnesiui..(su benzodiazepinais pradžioje buvo labai linksma ir lengva, vartojau kartu su cipralex, poto prasiďėjo manija
Liti vartoju kartu su Venlafaxine ir daugiau jokių vaistų, raminamūjų, migdomūjų ir t.t. Ir jaučiuosi puikiai, buvo dvigubai sumažėjus koncentracija ličio, tai iškart pasijautė, kad pablogėjo.
Ką man pasakojo apie litį, kai gūlejau vasaros II skyriuje, gydomas J.Bičkienės, tai, kad nereikėtu persistengti gerti skysčių norma apie 2-2,5l per diena, nes kitaip išvarote litį iš organizmo ir gali sumažėti jo koncentracija.Dažnas šlapinimasis gan dažnas šalutinis poveikis ir nereikėtų išsigąsti jo.Šalutinis poveikis kuris tik atsirado man pradėjus vartoti litį - didelis nuovargis, silpnumo jausmas, mieguistumas, po kelių dienų vartojimo viskas susitvarkė.
Kiek girdėdavau iš kitų pacientų geriančiu stabilizatorius, kai gūlėdavau ligoninėje, tai depakine praktiškai niekam nepadėdavo ir nesuprasdavau kodėl jiems neskiria ličio.Po kurio laiko perskaičiau, kad tarp gydomosios ir toksinės koncentracijos labai mažas skirtumas, todėl dauguma gydytojų nesiryžta jo skirti ( pataisykite jeigu klystu) žinoma gali būti, kad neskiria ir dėl skydliaukės, inkstų funkcijos ir t.t
Nesakau, kad Venlafaxine ir Litis viską pats sutvarkė, buvo daug darbo su savimi, pora metų kognityvinės psichoterapijos, daugybė prisivertimų per įvairias baimes, sociofobija ir nerimą nueiti į mokyklą/universitetą/darbą.Tačiau galiu drąsiai teigti, kad šis vaistas mane veikia ne tik kaip stabilizatorius, bet ir kaip AD, raminamieji.Ir labai džiaugiuosi, kad pagaliau turiu tinkama vaistų kombinaciją.
Mano diagnozė F31.5