Moderatorius: signs

Vartotojo avataras
Parašė biggie
Anitezė rašė:
KunigaikštisMyškinas rašė:Pritariu Phurriz, konsultuočiausi ir su kitais gydytojais.

Kodėl keista? Fluanxolį irgi nuo nerimo skiria :D arba kažką slepia nuo manęs gydytojai.. gal įtaria ką nors dar... hmm.. Geeriu antrą dieną po 3 lašus (net nžn kiek mg, ždž gan mažai) ir kol kas nezombuoja. Žiūrėsiu kaip toliau veiks...

Fluanxolio kita farmakologija. Jis mazom dozem ~1mg turi polinki i dopamino autoreceptorius, kas padidina dopamino neurotransmisija. Kiek tai itakoja nerimui nezinau, bet depresijai padeda. Haloperidolis yra paprastas dideles potencijos antipsichotikas, bet su ta aktyvacija nezinau. Jei akatizija galima vadinti aktyvacija, tada taip, pakankamai dideles jo dozes privers nenusedeti vietoje, bet cia ne aktyvacija, o vaisto salutinis poveikis, kuri daktarai maskuoja kitu "niam niam" vaistu parkopanu :(
Vartotojo avataras
Parašė Phurriz
biggie rašė:
Anitezė rašė:
KunigaikštisMyškinas rašė:Pritariu Phurriz, konsultuočiausi ir su kitais gydytojais.

Kodėl keista? Fluanxolį irgi nuo nerimo skiria :D arba kažką slepia nuo manęs gydytojai.. gal įtaria ką nors dar... hmm.. Geeriu antrą dieną po 3 lašus (net nžn kiek mg, ždž gan mažai) ir kol kas nezombuoja. Žiūrėsiu kaip toliau veiks...

Fluanxolio kita farmakologija. Jis mazom dozem ~1mg turi polinki i dopamino autoreceptorius, kas padidina dopamino neurotransmisija. Kiek tai itakoja nerimui nezinau, bet depresijai padeda. Haloperidolis yra paprastas dideles potencijos antipsichotikas, bet su ta aktyvacija nezinau. Jei akatizija galima vadinti aktyvacija, tada taip, pakankamai dideles jo dozes privers nenusedeti vietoje, bet cia ne aktyvacija, o vaisto salutinis poveikis, kuri daktarai maskuoja kitu "niam niam" vaistu parkopanu :(

Haloperidolis tai ziaurus vaistas... As negalejau net koju pajudint kaip sukauste.. Parkopanas tai nepadejo irgi... Jei kazkam jis padeda tai okey.., bet yra geresniu ir saugesniu variantu.
Vartotojo avataras
Parašė Antitezė
#366433 Dėkui už info, nes aš mažai susidūrus su antipsichotikais, bet esmė, kad man skiria labai mažas dozes halo. Ir pati nelabai suprantu nuo ko, nes vienas daktaras sako, kad itin mažos dozės tiesiog nuima nerimą, o kitas sako, kad kartu su seroxatu šiek tiek suaktyvina ir padeda apatijai... :/ tai net nežinau.
Vartotojo avataras
Parašė nusivyliau gyvenimu
biggie rašė:
Anitezė rašė:

Buna aktivuojanciu antidepresantu ir nootropu, o antipsichotiku ir anxiolitiku nebuna aktivuojanciu, ten visai kita prasme. Sedacinis antipsichotikas veikia i psichomotorini susijaudinima, klasikinis pavуzdys chlorpromazine, aktivuojantis taip vadinamas incizivus veikia i kliedesius ir haliucinacijos, daugiausiai kliedesius, klasikinis pavуzdys haloperidolas, yra tokiu kurie veikia iskart ir psichomotorini ir kliedesius vienodai ir gana stipri potencija, tai klozapinas, tai vienintelis turbut, nors yra dar vienas is senu, zuclopentixol, jeigu teisingai panauduoti zuklopentixol, galima isejti i remisija ilgam pvz 3 metams, bet sitie visi seni ir labai toksiski, beveik nenauoduoja niekas. Siandien nauduoja atipinius neuroleptikus. Bet ir jie blokuoja pilnai dopamino receptorius ir ne tik dopamino, zodziu veikia kaip dramblis indu parduotuveje, sukelia labai daug salutiniu poveikiu, kognityviniu ir ekstrapiramidiniu.

Kiekvienas receptorius turi signalini kelia ir ne viena, o keleta. Kiekvienas receptorius sukelia dydele spektra signaliniu procesu, tai vat dabar mokslininkai bando suzinoti, kuris is signaliniu keliu atsako uz simptoma, pvz maniakaline psichoze ir i kuria kelia veikia vaistai, darbas labai sudetingas, dabar praejo iki antro lygio, o jug galima praejti iki 3 iki 4 ir galu gale iki simptomo, tai yra bando dirbti ant post receptoriniu lygiu.
Vartotojo avataras
Anitezė rašė:

Turiu nerima, padekit, i toki klausima atsakyti neimaona . Jeigu nori kad kazka patarciau turi pilnai papasakoti apie viska . Kas, kada, kaip senei , kas darosi , kas nedarosi.

Kada prasidejo, kaip tekejo, kiek pagal laika buvo viena ar kita busenos faze, kaip praejo, kokie preparatai vartodavai, doze, kiek ilgai, koks efektas buvo nuo preparatu, koks rezulatas, kaip dabar, kokie simptomai.
Vartotojo avataras
Parašė Antitezė
nusivyliau gyvenimu rašė:
Anitezė rašė:

Turiu nerima, padekit, i toki klausima atsakyti neimaona . Jeigu nori kad kazka patarciau turi pilnai papasakoti apie viska . Kas, kada, kaip senei , kas darosi , kas nedarosi.

Kada prasidejo, kaip tekejo, kiek pagal laika buvo viena ar kita busenos faze, kaip praejo, kokie preparatai vartodavai, doze, kiek ilgai, koks efektas buvo nuo preparatu, koks rezulatas, kaip dabar, kokie simptomai.

Man depresija diagnozuota prieš 7 metus, kaip aš tau papasakosiu viską? :D Nu aš net nepamenu visko. Vidutinio sunkumo depresija su panikos atakom/nerimu. Gėriau prozaką, agomelatiną, venlafaksiną, o dabar paroksetiną. Visus AD pradėdavau gerti nuo mažiausios dozės ir jie kelis mėnesius man padėdavo, o po to dingdavo efektas arba pablogėdavo. Tada daktarai didindavo dozes (visų išskyrus agomenlatino) iki maximumo arba beveik iki maximumo. Ai, dar mitrazapiną bandė kokį mėnesį, bet labai ne kas buvo nuo jo tai nutraukė.
Nuo nerimo gėriau visokius benzus - diazepamą, bromozepamą, xanax, clonazepamą ir t.t. Aišku juos su pertraukom gerdavau, bet padeda man nuo panikos atakų. Ta prasme nepadeda jų išvengti, bet jeigu jau prasideda tai nuima greit nerimą ir nebūna taip blogai.
Tada bandė dar man skirti nuo nerimo fluanxolio. Labai jis man nepatiko, nes aš kaip zombė buvau, visi daiktai atrodė netikri, visi pojūčiai prislopinti, viskas kaip filme buvo... Tai jį teko nutraukt, nes dar nuo jo dar blogiau buvo nei su juo.
Tai dabar derinukas paroxetinas+ haloperidolio 3 lašai ( net nežinau kiek čia mg bet jaučiu mažiau nei 0,5mg per dieną). O simptomai tai tradiciškai : apatija, nerimas, energijos trūkumas, panikos priepuoliai ir t.t.
Vartotojo avataras
Parašė Antitezė
nusivyliau gyvenimu rašė:O litis jug dar buvo? Tai kiekviena neturi energijos? ir kada nerimas prasideda? Kaip tai pasireiske

Ličio niekada nevartojau, kiek žinau jis bipoliniam skiriamas, o man tiesiog depresija diagnozuota, be manijos.
Jo, kasdien neturiu energijos, tiesiog bet kokia veikla labai nuvargina, net kartais kai nieko neveikiu jau į vakarą norisi miego, niekur nenoriu eiti... ir t.t.

Nerimas dažniausiai rytais prasideda, arba tiesiog gali bet kada būt. Dieną irgi gali būt. Pasireiškia dusuliu, širdies ritmo padažnėjimu iki 80-90 per minutę (gal ir daugiau būna, nesimatuoju kiekvieną kartą), kūno drebėjimu (rankų pvz drebėjimu) kojų tirpimu
Vartotojo avataras
#366475 Na prie depresijos su nerimu, haloperidolas ne optimalus variantas, paroxetine + benzodiazepine.

Jeigu vartoji 7 metus antidepresantus, tai tau totaliai gali pakeistis homeostaze, endokrinines sistemos veikla. Kada prasidejo viskas blogiau buvo ar geriau nei dabar??
Parašė Tomas2222
#366481 Jus vartokit kokius norit neuroleptikus tik ne haloperidoli. Nemazai neuro esu geres bet sitas slamstas atsiprasant mane blogeusiai veike. Galiu sakyti kad jokio poveikio nebuvo, tik tiek kad gerdavau nes toki buvo paskyre kelis men. O su jais ten nlb pasigyncysi, nesileidzia i diskusijas jei pradedi pasakot apie salutini tai pradeda kreivai zet arbe skiria ciklodolio. Va tau ir gydymas tipo....
Vartotojo avataras
Parašė Phurriz
Tomas2222 rašė:Jus vartokit kokius norit neuroleptikus tik ne haloperidoli. Nemazai neuro esu geres bet sitas slamstas atsiprasant mane blogeusiai veike. Galiu sakyti kad jokio poveikio nebuvo, tik tiek kad gerdavau nes toki buvo paskyre kelis men. O su jais ten nlb pasigyncysi, nesileidzia i diskusijas jei pradedi pasakot apie salutini tai pradeda kreivai zet arbe skiria ciklodolio. Va tau ir gydymas tipo....

Halo skiria tik sunkiausiem ligoniam. Sunkiem sizofrenikam. Sunkiuose psichiatrijos skyriuose tai visiem ten haloperidoli skiria.
Parašė Tomas2222
#366483 Aniteze tas nuovargis tai neuroleptiku slopinimo pasekme. Man tas pats budavo risperidono vartojime. Kaip ir su neramiu koju sindromu., tai orgi nuo neuroleptiku nesvarbu koki jie. Jie beveik visi vienodai veikia, nes ju visu paskirtis slopinti tavo emocijas. Bet kai jie dirba savo darba tie neuroleptikai, neuslopina, nepribaigia vienos emocijos GALUTINAI. Tai - nerimo. Nes kai nerimauji, bet tuo paciu dar ir prislopintas tai gaunas, kad nk negali veikti bet fiziskai per diena jeigu neisvargsti, tai bent kojas judini.
Parašė Tomas2222
#366485 Na manau nebuvau jau visiskoj psichozej. Nors jie ten sprendzia. Kas kaip kur kodel ir t.t.
Vartotojo avataras
Parašė Antitezė
Tomas2222 rašė:Aniteze tas nuovargis tai neuroleptiku slopinimo pasekme. Man tas pats budavo risperidono vartojime. Kaip ir su neramiu koju sindromu., tai orgi nuo neuroleptiku nesvarbu koki jie. Jie beveik visi vienodai veikia, nes ju visu paskirtis slopinti tavo emocijas. Bet kai jie dirba savo darba tie neuroleptikai, neuslopina, nepribaigia vienos emocijos GALUTINAI. Tai - nerimo. Nes kai nerimauji, bet tuo paciu dar ir prislopintas tai gaunas, kad nk negali veikti bet fiziskai per diena jeigu neisvargsti, tai bent kojas judini.

Taip iš dalies sutinku. Bet esmė, kad tas nuovargis man prasidėjo dar praeitais metais (tada gėriau tik bromozepamą ir AD) ir tik prieš savaitę paskyrė halo. Manęs kol kas jis visai niekaip neveikia... :) Nu įdomus vaistas iš jūsų pasakojimų, bet man nėra šizofrenijos, tai nežinau kodėl jį gavau :D Tiesiog jau gal nebežino ką daryt su manim, nes sako aš beveik visus vaistus jau išbandžius.
Vartotojo avataras
Tomas2222 rašė:Jus vartokit kokius norit neuroleptikus tik ne haloperidoli. Nemazai neuro esu geres bet sitas slamstas atsiprasant mane blogeusiai veike. Galiu sakyti kad jokio poveikio nebuvo, tik tiek kad gerdavau nes toki buvo paskyre kelis men. O su jais ten nlb pasigyncysi, nesileidzia i diskusijas jei pradedi pasakot apie salutini tai pradeda kreivai zet arbe skiria ciklodolio. Va tau ir gydymas tipo....

Jie visi vienodai stipri, haloperidolas, risperidonas, olanzapinas , bet kaip stipriai veikia, cia jau nuo konkrataus zmogaus priklauso. Jie neveike i tavo simptomo? arba isvis neveike kaip saldainius valgai? Taip negali buti, salutinis kaip minimum turi buti , "slopinimas" ir taip toliau.

Zmogaus smegenys tai milijardai kompjuteriu, kiekviena neurolastele tai ne mikroschema, o pilnas kompjuteris, bet smegenu veikla, tavo mintis, tai ne neuronu veikla, o sinapsu, kurie susideda i grandines ir tinklus. Neuronu tinklo ilgis 2.8 milijonu kilometru. Tai 68 katu aplink zemes, arba 7 kartu iki menulio. Kiekvienas mintis tai supergreitas suveikimas kelisdesimt sinapsu. Tai vat psichotropiniai blokuoja pilnai arba taip vadinamos baltimus siurblius, kurie atgal isiurbia mediatorius, po to kai jie paspaude postsinaptine migtuka, kad perduoti signala toliau arba blokuoja priesinaptines receptorius, arba pilnai blokuoja postsinaptines receptorius. Antipsichotikas blokuoja pilnai dopamino tipo receptorius D2, tai reiske pilnai blokuoja dydeli spektra signalu, todel ir slopina smegenus ir panikos sukelia ir nervu pralaiduma gadina. Mintis tai daug procesu, signalo perdavimo nuo vienos signalines molekules i kita i 3 i 4 i 5..ir kada mokslininkai ismoks dirbti su viduneuronaliniu postreceptoriniu mechanizmu, ir veikti i konkrecia signalini taka , kuris sukelia ta simptoma, tik tada galima bus kalbeti apie gera efekta be jokiu salutiniu. Net kai ejna kalba apie monoaminus, antidepresantus sako kad vaistas selektivus tai teisybe tik ant 80%, nebuna pilnai slektiviu vaistu, jie veikia iskart ant daugeli mechanizmu, mediatoriu, kitu baltimu. Iki siol ne labai aisku kaip konkreciai ir kur veikia vaistai, jeigu su monoaminais beveik viskas aisku, pvz kaip veikia antidepresantai ir antipsichotikai, tai su antikonvulsantais ir nuotaikos stabilizatoriais mood stabilizers ne viskas aisku, jie ne blokuoja receptorius, neblokuoja baltimus transmiterius, kurie atgal isiurbia mediatorius, mano kad jie veikia i kai kuriuos baltimus jau ant postreceptorinio lygio. Yra 1000 hepotezu, teoriju, apie dopamina, glutamata, seratonina, kalcio kanalu, GABA, noradrenalina kuris gaminamas is dopamino, kokia itaka jie daro psichikos ir aplamai organizmo busenai, bet iki galo kaip kas veikia neaisku.

O kadangi ligu priezastis ir mechanizmas neaiskus, todel ir vaistu nera nuo tokiu ligu, yra tik maza dalele, kuri kazkiek zino mokslininkai ir bando veikti i ta dalele, dopamina, seratonina, noradrenalina, veikia ne i liga, o i simptoma ir gana grubiai, kad nors kazkiek suvaldyti psichika, ir suvaldzius pvz depresijos apatiko abulini sindroma , iskart jau nuo pirmos savaites prijungia psichoterapija, kad resocializuoti zmogu. Be psichoterapijos jokio gydymo negali buti. Europoje daugiausiai nauduoja psichoterapija, o ne psichotropinius. Yra zmoniu kuriems taip veikia monoaminu sistema , kad antidepresantai jiems pilnai apniokoja seratonina, tai sukelia mintis apie savizudybe ir savizudybes, jiems kategoriskai negalima vartoti antidepresantu, jiems kaip tik reikia vartoti triptofana, arba valgyti daugiau triptofano, pienisku produktu ir vystiena. Galima ir pasiviai padidinti triptofana kraujagyslese, reikia pavalgyti salduminu, tada glukoze duoda komanda visiems aminorugstims palikti krauja, isejti i depo, pasileka tik triptofanas, is kurio smegenyse po pora cheminiu reakciju gaminasi seratoninas ir zmogui gerinasi nuotaika. O po valgymo organizmas pagamina psichoaktivi medziaga endorfina ir zmogui darosi dar geriau, suramina ir norisi miegoti.