- 2021 07 06, 12:39
Ramunyte rašė: Va va jam nuėmus ji gal peranksti nuimdavo ir vel tas pats būdavo ,o kaip žinoti kada nuimti?o kiek laiko sergate jus?ar palaikant gydymo išvengsim ligoninių ir pan?
Gal net nereikia nutraukti vaisto vartojimo, jei nėra baisių šalutinių ir jį vartojant nėra vaizdų ir balsų visai. Reiškia, veikia. Bet kaip supratau nuo haloperidolio rimtas šalutinis akių vertimas ir nėra taip, kad visai nebūtų balsų. Gal tinkamesnį neuroleptiką eitų atrasti. Bet reikia bandyti. Pasiprašiau pati tiesą sakant, kad haloperidolį nuimtų, nes bijojau, kad nepasireikštų vėlyvoji diskinezija. (Vėlyvoji diskinezija yra šalutinis kai kurių neuroleptikų poveikis vartojant ilgą laiką. Tai sukelia nenumatytus raumenų judesius, dažniausiai veidą. Simptomai yra grimasa, susiraukimas ar dantų sukandimas.) Ką gi, skyrė man risperidoną, ciklodolio prie jo nereikėjo, nes nekaustė. O risperidoną kelis metus vartojau. Paskui nesant vaizdų nuėmė ir jį. Paliko tik Abilify. Vat ir aš bijau vis, kad vaizdai nepasirodytų. Manau, buvo rizika nuimti visai risperidoną. Kol kas viskas tvarkoj, nėra vaizdų. Tai čia išvada gal tokia, kad ilgą laiką nesant garsų ir vaizdų galima bandyti nuimti neuroleptiką, bet išlieka rizika, kad vėl viskas pasireikš.
Žinokit ligos gydymo pradžioje tekdavo po porą kartų per metus pagulėti ligoninėje, bet dabar nebereikia. Vis tiek gydymas ilgą laiką metų metus leido parinkti bent kažkiek tinkančius vaistus. Deja, dar ne gydymo pabaiga pas mane. Jos ir nebus, nes liga linkusi paūmėti, nes nuotaikų kaita pasidaro ypač didelė. Sunki depresija ir didelė manija. Vaizdų nebematau išvis.

Taigi gali būti, kad ligoninių nebereikės. Bet esant ligos paūmėjimams gal reikės. Čia kiekvienam skirtingai būna. Kai kurie ligoninėje sutikti draugai su šizoafektiniu sutrikimu toliau gulasi į ligoninę. Nepritaiko vaistų. Na lenda ligos simptomai ir viskas.
F25.2