- 2020 03 12, 16:35
Vaistas ganėtinai kontravertiškas, tačiau tikrai turi savo vietą psichiatrijoje. Reikia atkreipti dėmesį, kad naujesnės kartos taip vadinami - atipiniai neuroleptikai turi gerokai prastesnį neurofiziloginį profilį, nes veikia labai daug receptorių (baltymų) neuronuose, sutrinka skydliaukės ir hormonų pusiausvyra. Pastebėkite kiek problemų turėjo risperidonas dėl farmacinės kompanijos agresyvios reklamos skirti off-label ligomis malšinti, aripiprazolis taip pat. Daugelyje atliktų lyginamųjų tyrimų buvo pastebėta, jog atipiniai neuroleptikai nėra efektyvesnis už tipinius.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/-compar ... -analysis/Tai ką dabar daryti su tipiniais, kurius aš daugiau palaikau, nei atipinius.
Pirmiausia dozė! Dozė yra itin svarbus kriterijus skiriant psichotropinius vaistus, o ypač turinčius gan didelę potenciją - stiprią blokadinį efektą dopaminui. Seniai pastebėta, kad minimalios haloperidolio ar chlorpromazino, tiaprido dozės yra itin efektyvios ir geriau toleruojamis nei rekomendacinės, kurios ilgainiui sutrikdo sąmonę, sukelia nepakenčiamos ekstrapiramindinius simptomus ir sunkias distonijas. Taigi, kodėl dozė?
Pasirodo haloperidolio galima įsigyti lašiukų forma, arba bent jau tab. 1,5 mg masės forma. Esu pastebėjas, kad haloperidolis nuo 0,5 mg gerokai pagerina savijautą esant įkyrioms mintimis ir klaidingiems suvokimams, o šalutinių poveikio beveik nejausti. Taip pat pastebėjau, kad minimalios dozės iki 1,5 mg per parą efektyviai malšina nerimą ir mažina benzodiazepinų poreikį/arba sėkmingai slopina benzodiazepinų nutraukimo sindromą (withdrawal). Deja negaliu pasidalinti patirtimi apie haliucinacijų slopinamąjį poveikį vartojant minimalias haloperidolios dozes, nes paprasčiausiai tokių simptomų netenka patirti. Tai tik mano asmeninė patirtis, rekomenduoju patiems atlikti savo research šiuo klausimu, nes kiekvieno smegenys skirtingos ir reikalaujančios individualaus požiūrio. Bet niekas kitas jums negali padėti taip, kaip Jūs sau.
Bus daugiau komentarų šiuo klausimu.