Moderatorius: signs

Vartotojo avataras
Parašė Deividas
#420017 7 metus diena iš dienos vartojai ir nepripratai? Pasidomėk apie Jordan Peterson kas jam nutiko su benzais. Vartojo nuo nerimo, bet visiškai žalias buvo šituose vaistuose ir nežinojo kad jų negalima ilgai vartot. Vos nenumirė žodžiu
Vartotojo avataras
Parašė Egidam
#420019 Darbo dienom tik imdavau. Ir niekada per tą laiką nebuvau didinęs dozės, visada ta pati buvo.
Tai piktnaudžiaujant tais vaistais tokių straipsnių gali rast apie kiekvieną vaistą.
Vartotojo avataras
Parašė LBJ
Deividas rašė:7 metus diena iš dienos vartojai ir nepripratai? Pasidomėk apie Jordan Peterson kas jam nutiko su benzais. Vartojo nuo nerimo, bet visiškai žalias buvo šituose vaistuose ir nežinojo kad jų negalima ilgai vartot. Vos nenumirė žodžiu

Petersonas yra ultra reta išimtis. Ten pas jį gavosi paradoksinė reakcija kiek pamenu. Nes per metus (jei gerai pamenu jis tiek vartojo lorazepamą ar clonazepamą) neįmanoma taip priprast, kad metant būtų tokia reakcija, nebent šnioji ultra didelėm dozėm dėl kaifo.

Benzai in general yra saugūs. Problema yra tada kai abusini, o ne jeigu vartoji taip, kaip paskyrė. Man asmeniškai mesti neuroleptikus tūkstančius kartų sunkiau nei benzus. Ir mąstant apie galimas nepageidautinas reakcijas kurios nėra sugrąžinamos - įvairūs ekstrapiramidiniai sutrikimai visam gyvenimui - benzai tikrai saugesni negu neuroleptikai. Ką jau kalbėt apie hormonus.

Bet kokį psichotropinį vaistą metant reikia būti atsargiam ir mažinti po mažai. Benzai ne išimtis. Su diazepamu nusiimti benzus tikrai easy yra.

Dėl Z-drugs tai nžn, aš biškį skeptiškas. Jeigu yra pirminė nemiga ne streso sukelta ir pan, tai tada kaip hipnotikas, manau, saugesnis mirtazapinas arba paprasto melatonino dideli kiekiai. Jeigu dėl streso - kodėl neimt tada paprasto benzo, kuris padės ir išlaikyt tą miegą, ne tik užmigdys.
Vartotojo avataras
Parašė Egidam
#420023 LBj sutinku su tavim, ką čia parašei. Jei galėtum išrašyt receptus, eičiau pas tave gydytis :D Nes mano gydytojai, tai nemigai tik quetiapiną žino, tipo geriausias jis. Gal ir būtų toks, jei neturėtų tokių šalutinių.
Į ką pasiūlytum keist quetiapiną? Geriu dėl nemigos. Šiaip imu mirtazapiną ir quetiapiną nakčiai. Bet noriu mest quetiapiną, dėl visų tų ekstrapiramidinių, o gydytojai nėra geresnių vaistų už juos ale.
Vartotojo avataras
Parašė Deividas
#420026 Na nžn, gal benzai ir gerai extra atvejams. Bet aš nevartojų jų šiaip, tik extra atvejams pasilieku, Man asmeniškai neuroleptikus numest labai lengva, aš dar geriau pradedu jaustis kai juos numetu, atsiranda vėl emocijos. O dėl quetiapino Egidam tai suprask kad jis ir kitiems dalykams tinka. Man pvz jį skiria ne tik dėl to kad migdytų, bet ir nuo įkyrių minčių. Ir man labai jaučiasi. Vos tik sumažinu dozę ir sekantį rytą atsikeliu su pilna minčių galva. Padidinu dozę ir iškart "švaresnė" galva. Bet irgi stengiuos mažint, bet pastebiu kad dar per anksti man, dar negalėčiau likt tik ant ssri.
Vartotojo avataras
Parašė LBJ
#420027 Aciu. Pas mane visi draugai ir gimines patarimu kreipiasi ir vaistininku vadina :D Deja, zinios atsirado is obsesinio-kompulsinio skaityt apie vaistus. Na, bet obsesinis pazabotas, o zinios liko, tai visai cool :) Labiausiai patiko padet buvusei panai ruostis psichofarmakologijos egzaminui :D

Kvetiapinas ir mirtazapinas migdo dėl tos pačios priežasties - histamininių receptorių, kurie blokuojami. Visa kita ką daro kvetiapinas mažom dozėm yra tik nereikalinga ir galimai pavojinga. Jau seniai pripažinta, kad kvetiapino rizika miegui viršija naudą. Ilgai vartojant manau, kad neišvengiama rebound-insomnia (nemiga dėl metimo). Dėl tų pačių histamininių receptorių tavegilis migdo, nes blokuojant juos ne tik miego užsimanai, bet ir sumažėja alergijos simptomai. O ką galėčiau patart kas būtų racionaliausia, tai atrast mirtazapino dozę, kuri labiausiai migdo. Tipiškai tai yra iki 7.5-15mg. Jeigu geri daugiau - gali prastint miego kokybe. Ir po biski biski bandyt mazint kvetiapina pakeiciant metaloninu. Lietuvoj kaip papilda gali nusipirkt 1mg tik, bet jei pazisti vaistininke - yra ir 3 ir 5 mg variantai, bet reikia recepto (to, kur grazina, tai pazistamos vaistininkes duoda). As asmeniskai naudoju 10mg melatonino (kazkada naudojau ir 20mg) kuri atsisiunciau is amazono. Ten 5mg instant release ir 5mg controlled, tai ne tik uzmigdo, bet ir palaiko miega (https://www.amazon.com/Natrol-Melatonin ... p_d_rp_1_i)

o be vaistu - labai gerai susikurti tinkama miego higiena. Tai visu pirma, jokiu darbiniu reikalu bent kelias val iki miego, liekant maziausiai valandai iki miego ekranai visi off ir atrast kas padeda uzmigt neziurint i ekranus. As pvz labai dziaugiuosi atrades podcastus pries miega. Anksciau vartydavausi lovoj ir noredavau miego, dabar vos isijungiu podcasta ir smegenys iskart supranta, kad laikas miegui.

Dar jega yra arbatos - metu, ramuneliu, neuro3. Kavos kieki sumazint ir po pietu negert.

Dar labai padeda mindfulness ir meditacijos pratimai. Pvz headspace yra appsas.

Alkoholis padeda uzmigt, bet prastina miego kokybe, tai verta turet omeny.

As asmeniskai darau visus isvardintus dalykus, o pavyko ir mirtazapino atsisakyt, su kuriuo ne ka geriau miegojau. Pakeiciau mirtazapina agomelatinu. Tai vakaro mano vaistai yra diazepamas + pregabalinas + agomelatinas + melatoninas + arbatos + podcastai. Mirtazapina imu tik jeigu niekaip nepavyksta uzmigt, naudoju ji kaip migdomaji (7.5mg). Tam pritare ir gydytoja. Jeigu nesi bandes pregabalino, gan verta pabandyt. O agomelatinas ir melatonino kombinacija yra tikrai gan stiprus hipnotikas, ilgalaikiu laikotarpiu gerinantis, o ne bloginantis situacija, nes keicia miego struktura, ilgina REM miega, todel geriau pailsi. Tad jei neuztenka situ, tai problema reikia spresti ir su nerimu - mindfulness irodyta simtais tyrimu, kad nuima stresa. Kad pailiustruot ant kiek veiksminga, tai viena tyrima gerai pamenu, kur tikrino rezultatus egzaminu studentu kurie pries egza padaro 10min mindfulness pratimu ir kurie ne. Tai 2 balais (is 10) aukstesni buvo tu, kurie dare. Tad tai tikrai veikia, jeigu dar galvojat, kad cia tik "veganiskas sudas". Zodziu, problemas reikia spresti holistiskai - atakuot is visu kampu, tik tada gali tiketis ilgalaikio gero poveikio
Vartotojo avataras
Parašė LBJ
#420031 Gali tavegili, jis migdo grynai del to pacio receptoriaus antagonizmo - h1. Bet tavegilis turi ir anticholinerginiu savybiu, tai siuo atveju paprastas mirtazapinas del nemigos yra saugesnis pasirinkimas jeigu reikia butent tokio efekto. Maziau salutiniu bus tiesiog - viduriu nekietins, akys nedzius ir daug kitu nesamoniu. Mirtazapinas labai stiprus (jei neklystu, tai pats stipriausias) h1 antagonistas, todel net labai mazom dozem yra efektyvus miegui. Bet is principo, tai jo, gali ir tavegili - still saugiau nei kvetiapinas.

Karbamazepinas kaip praktiskai visi antiepileptikai siek tiek ramina. Bet hipnotiniu jokiu savybiu jis neturi. Tai realiai nelabai butu taiklu
Parašė DeepCoffee
#427597 Sis vaistas man atrodo vienintelis kazkiek padeda, migdo, skausmus sumazina. Bet sirdis kartais taip baisiai suplaka, kad as nuo jo mirti nenoriu. Jis eda sirdi. Tai patare neurologe nootriptilin. Sako needa sirdies. Bet skaitau pasalinius, tai manau taspats. Ka jus zinot apie si vaista?
Parašė DeepCoffee
#427652 T.y. nootriptilin. Bet skaitau, kad jis aktyvinantis ir pasalinis gali buti nemiga. O amitriptilin sedacinis ir nuo nemigos. Bet nootroptilin biski gal svaresnis. Esat gere? Zinot skirtumus?
Parašė Karalieva
#432479 Laba diena. Ar amytriptilline yra kam nors sukėlę tokį pojūtį kad dieną negali nusėdėti vietoje, kyla noras vaikščioti nuolat. nesakau, kad nerimas, bet toks jausmas eiti ir eiti, vakar vakare kelis km nuėjau. Daugiau jokių šalutinių nesukėlė kol kas, vartoju apie 2 sav, 25 mg nakčiai. Tiesą sakant , labai nustebau, jog gydytoja, kuri mane nuolat gydo, šio pablogėjimo metu ir stacionarizavimo, skyrė šį vaistą, šalia kitų , nes maniau jau jo niekas nebeskiria, senas labai gi jis, mama prieš ~20 metus naudojo.